5 στοιχεία σχεδίασης που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός γραφείου

Ο σχεδιασμός ενός γραφείου είναι δύσκολος. Ειδικά αν το κάνετε για πρώτη φορά και χωρίς τη βοήθεια ενός αρχιτέκτονα ή ενός σχεδιαστή εσωτερικών χώρων.

Και ακόμη και τις φορές που καταλήγετε να σας αρέσει το τελικό προϊόν αφού σχεδιάσετε το γραφείο σας, συνειδητοποιείτε ότι μερικά βασικά στοιχεία δεν ελήφθησαν υπόψη.

Για παράδειγμα, έχετε φροντίσει ώστε το γραφείο σας να ενισχύει την παραγωγικότητα; Η αισθητική είναι ένα πράγμα, αλλά τι γίνεται με την άνεση;

Ο σχεδιασμός ενός γραφείου είναι δύσκολος. Καταλαβαίνουμε. Αλλά μπορεί να είναι λιγότερο (και θα καταλήξετε να σας αρέσει περισσότερο μακροπρόθεσμα) εάν λάβετε υπόψη αυτά τα πέντε βασικά σχεδιαστικά στοιχεία.

Συνολικός χώρος

Αρχικά, πρέπει να ξέρετε με τι δουλεύετε. Είναι εύκολο να είσαι φιλόδοξος και να θέλεις όλα όσα βλέπεις στα περιοδικά, αλλά αναρωτήσου το εξής: έχω τον χώρο για αυτό; και θα προσφέρει κάτι με το να το τοποθετήσω εκεί;

Έτσι, προτού καν αρχίσετε να σχεδιάζετε ένα γραφείο (ή ακόμα και να σκεφτείτε τη διάταξη), απλώς ρίξτε μια καλή ματιά στο γραφείο σας και μετρήστε κάθε γωνιά. Το ίδιο κόλπο λειτουργεί και για τα γραφεία στο σπίτι — επενδύστε μόνο σε έπιπλα που έχουν νόημα για τον χώρο που έχετε. Δεν θέλετε να έχετε  ένα γραφείο που δεν έχει χώρο για κίνηση.

Διάταξη

Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν αυτό το στοιχείο σχεδιασμού, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα θέλατε να είναι η δομή του γραφείου σας. Για παράδειγμα, θα είναι ανοιχτή διάταξη ή κλειστή;

Οι δημιουργικές ομάδες σήμερα προτιμούν ανοιχτές διατάξεις, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια τέτοια ατμόσφαιρα φέρνει άγχος στη ζωή των εργαζομένων. Επίσης, έχετε σημαντικά τμήματα να κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο; Για παράδειγμα, το μάρκετινγκ, η διαφήμιση και το τμήμα δημοσίων σχέσεων είναι τα τμήματα που πρέπει να είναι σε τέλειο συγχρονισμό, αλλά πώς θα το πετύχετε εάν βρίσκονται σε απόσταση πολλών μέτρων μεταξύ τους ή σε διαφορετικό όροφο;

Φωτισμός

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να αλλάξουν με τον φωτισμό. Εδώ είναι μερικά πράγματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο με τον φωτισμό στο γραφείο σας:

  1. Διάθεση: Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι προγραμματισμένοι να ανταποκρίνονται στο φως. Ωστόσο, το είδος του φωτισμού που έχετε έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο. Είναι φυσικό ή τεχνητό; Ποια είναι η διάθεση που θέλετε να δημιουργήσετε; Πάρτε ένα εμπορικό κέντρο για παράδειγμα, τα διαφορετικά μαγαζιά έχουν διαφορετικό φωτισμό ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλουν να πετύχουν.
  2. Παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητα έχει να κάνει πολύ με το είδος του φωτισμού που έχετε στο γραφείο σας. Για παράδειγμα, ένας κακός φωτισμός μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους, να δημιουργήσει αρνητική ατμόσφαιρα κ.λπ. Όλα αυτά έχουν επίδραση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, ένας χαμηλός φωτισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα χώρο διαλείμματος του γραφείου για να δημιουργήσει ατμοσφαιρικό φωτισμό.
  3. Ευεξία: Πώς μπορεί το φως να επηρεάσει την ευεξία των εργαζομένων;  Ο κακός φωτισμός δεν έχει μόνο επίδραση στη σωματική υγεία, αλλά έχει επίσης ισχυρή επίδραση στην ψυχική υγεία. Έτσι, για να προωθήσετε την ευεξία στο γραφείο σας, θα πρέπει να προσέχετε τον φωτισμό για να δημιουργήσει μια καλύτερη ατμόσφαιρα για τους υπαλλήλους σας.
  4. Διαφορά στο κόστος:  Αν έχετε έναν χώρο με άφθονο φυσικό φως, τότε μπορείτε να  εξοικονομήσετε χρήματα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Αποθήκευση

Οποιοδήποτε γραφείο, ανά πάσα στιγμή, είναι γεμάτο με μια πληθώρα αρχείων, εκτυπώσεων, εγγράφων και άλλων πραγμάτων. Ορισμένοι οργανισμοί μπορεί να χρησιμοποιούν τη βοήθεια λογισμικού που βασίζεται σε cloud για να ανταποκριθούν, αλλά ορισμένα επαγγέλματα εξακολουθούν να απαιτούν αποθηκευτικό χώρο (στο γραφείο) να υπάρχει πάντα – για παράδειγμα, λογιστές, αρχιτέκτονες, δισκογραφικές εταιρείες κ.λπ. χρειάζονται φυσικά αντίγραφα εγγράφων.

Η αλήθεια είναι λόγω του πλήθους των επιχειρηματικών συναλλαγών που γίνονται καθημερινά, οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται κάποιου είδους αποθηκευτικό χώρο για να κρατήσουν αρχείο δεδομένων. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη χρήση ενός αποθηκευτικού χώρου,το χρειάζεστε επίσης για να κρατούν οι εργαζόμενοι τα προσωπικά τους αντικείμενα, να φυλάσσουν εξοπλισμό και μηχανήματα, να κρατούν δείγματα προϊόντων κ.λπ. Έτσι, η αποθήκευση είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε το γραφείο σας.

Ατμόσφαιρα

Σίγουρα, στην εισαγωγική παράγραφο μιλήσαμε για το πώς κάποιος πρέπει να εστιάζει στην άνεση και όχι στην αισθητική, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή η αισθητική δεν είναι σημαντική. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη (τόσο σημαντικό που έφτασε στη λίστα των top-5). Ανεξάρτητα από το είδος του χώρου που δημιουργείτε, αυτά τα δύο σχεδιαστικά στοιχεία πάνε χέρι-χέρι.

Το θέμα είναι: όταν οι άνθρωποι μπαίνουν στο γραφείο σας το πρώτο πράγμα που παρατηρούν είναι πώς φαίνεται το γραφείο σας και τι είδους ατμόσφαιρα (ή αύρα) δίνει.

Ολοκληρώνοντας τώρα  έχετε μια λίστα με όλους τους σχεδιαστικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη και μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καλά δομημένο γραφείο.