5 Συμβουλές για να διατηρήσετε τα ξύλινα έπιπλα του γραφείου σας υγιή αυτό τον χειμώνα!

Καθώς είμαστε στο χειμώνα, πρέπει να βγάλουμε τα χειμερινά μας κιτ επιβίωσης για να προετοιμαστούμε για τον ψυχρό καιρό. Τα μοντέρνα έπιπλα γραφείου με ξύλινο φινίρισμα μπορούν να προσθέσουν αμέσως ζεστασιά στον χώρο εργασίας σας. Ωστόσο, ως υγροσκοπικό υλικό, το ξύλο μπορεί να προσαρμόσει την εσωτερική του υγρασία σύμφωνα με την ατμοσφαιρική υγρασία. Ως αποτέλεσμα, τα ξύλινα έπιπλα είναι ευαίσθητα στις καιρικές αλλαγές.

Ωστόσο, μπορείτε να αποτρέψετε τη μόνιμη ζημιά στα ξύλινα έπιπλά σας δίνοντας λίγη επιπλέον προσοχή στις φυσικές αντιδράσεις του ξύλου στις καιρικές συνθήκες. Σε αυτό το ιστολόγιο σας δίνουμε διάφορες συμβουλές για τη χειμερινή προστασία των ξύλινων επίπλων σας.

Η επίδραση του χειμώνα στα ξύλινα έπιπλα

Η υγρασία στο εσωτερικό των ξύλινων επίπλων τα κάνει αρκετά εύκαμπτα ώστε να χαράζονται χωρίς να ραγίζουν ή να σπάνε.

Το κρύο και η ξηρότητα στον αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάνουν την υγρασία στο εσωτερικό του ξύλου να παγώνει και να ραγίζει. Επομένως, τα ξύλινα έπιπλα συστέλλονται κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού λόγω της διαφοράς περιεκτικότητας σε υγρασία μεταξύ της περιβάλλουσας ατμόσφαιρας και του ίδιου του ξύλου, όχι λόγω των αλλαγών θερμοκρασίας.

Γενικά, οι συχνές και δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας δημιουργούν κενά μεταξύ των πάνελ από κόντρα πλακέ που προκαλούνται από τη συστολή και τη διαστολή του ξύλου. Εξαιτίας αυτού, τα έπιπλα τείνουν να παραμορφώνονται και να ραγίζουν με την πάροδο του χρόνου.

5 εύκολοι τρόποι για να στεγανοποιήσετε τον χειμώνα τα ξύλινα έπιπλα του γραφείου σας

Γυαλίστε με λάδι λεμονιού

Η επίστρωση της εξωτερικής επιφάνειας των ξύλινων επίπλων σας, όπως ένα γραφείο, θα αποτρέψει τις εξωτερικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας να επηρεάσουν την υγρασία στο εσωτερικό των επίπλων. Επιπλέον, πολλά έλαια δρουν ως υδατοαπωθητικά, εμποδίζοντας την υγρασία να εισέλθει στο ξύλο. Ωστόσο, χρησιμοποιείτε πάντα λάδι ειδικά σχεδιασμένο για τον τύπο των επίπλων σας.

Εκτός από τη θρέψη και την αναζωογόνηση των ξύλινων επίπλων, το λάδι λεμονιού αποτρέπει την απώλεια υγρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, δρα ως προστατευτικό στρώμα έναντι της βλαβερής ακτινοβολίας UV του ήλιου.

Επομένως, θα πρέπει να επικαλύπτετε τα ξύλινα γραφεία και τις καρέκλες σας με λάδι λεμονιού μία φορά κάθε 15 ημέρες, ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τακτικά στεγνό καθάρισμα των επίπλων σας.

Τα έπιπλα του γραφείου σας είναι βέβαιο ότι θα πιάσουν σκόνη ανεξάρτητα από τον όροφο ή την περιοχή που βρίσκονται. Ωστόσο, εάν η σκόνη καθίσει στα έπιπλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γρατσουνίσει την επιφάνεια.

Η χρήση ενός βρεγμένου πανιού για να καθαρίσετε τα έπιπλά σας θα καταστρέψει τη λάμψη και το γυάλισμά τους. Σκουπίστε τη σκόνη με ένα νωπό, απαλό βαμβακερό πανί. Για να επαναφέρετε τη φυσική λάμψη των επίπλων σας, τρίψτε τα με πανί εμποτισμένο με ελαιόλαδο μετά τον καθαρισμό.

Χρησιμοποιήστε σουβέρ

Ενώ μια κούπα με ζεστό ρόφημα, όπως τσάι ή καφές, μπορεί να φαίνεται σαν καλή παρέα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε μια μεγάλη εργάσιμη ημέρα, το να την τοποθετήσετε απευθείας στο ξύλινο τραπέζι σας δεν είναι καλή ιδέα.

Τα σουβέρ βοηθούν στην μόνωση της θερμότητας και στην προστασία της επιφάνειας από σημάδια που προκαλούνται από την υπερβολική θερμότητα.

Κρατήστε τα έπιπλα μακριά από πηγές θερμότητας.

Είναι χειμώνας και χρειάζεστε θερμάστρα, αλλά τα έπιπλα του γραφείου σας δεν χρειάζονται. Η έκθεση σε πηγές θερμότητας όπως θερμάστρες και καλοριφέρ μπορεί να παραμορφώσει, να αποχρωματίσει ή να χαλάσει το φινίρισμα των ξύλινων επίπλων σας.

Εάν έχετε τζάκι, πρέπει να δώσετε προσοχή στο πως τοποθετείτε τα έπιπλα του γραφείου σας για να αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς αλλά και ζημιάς στα ξύλινα έπιπλά σας.

Επομένως, θα πρέπει να διατηρείται μια ελάχιστη απόσταση 4 ποδιών μεταξύ της πηγής θερμότητας και των ξύλινων επίπλων.

Διατηρήστε τη βέλτιστη θερμοκρασία

Τοποθετήστε τα έπιπλα του γραφείου σας σε χώρο με ελεγχόμενο κλίμα, όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία. Βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας του γραφείου σας είναι περίπου 21-22 βαθμοί Κελσίου και 40-45 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα, αλλά φροντίστε να είναι τοποθετημένοι σε λογική απόσταση και να μην είναι στραμμένοι απευθείας στα ξύλινα έπιπλά σας.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή που δεν υφίσταται συνεχείς διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ μήπως ο χειμώνας καταστρέψει τα έπιπλά σας. Επίσης, εάν τα έπιπλα του γραφείου σας είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας σκληρό ξύλο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σκληρό ξύλο εξαιρετικής ποιότητας έχει υψηλό βαθμό σταθερότητας και εξαιρετική αντοχή στις περιβαλλοντικές αλλαγές.