5 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική υγεία στο γραφείο

Η ψυχική υγεία είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα στην κοινωνία όσο και στους εργασιακούς χώρους. Αν δημιουργήσετε ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δείτε τρομερή βελτίωση στην παραγωγικότητα και μείωση του άγχους ή της εξουθένωσης  στους υπαλλήλους σας.  Προτείνουμε  5 τρόπους για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας  για να διασφαλίσετε ότι όλα τα μέλη της ομάδας σας αισθάνονται καλά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας τους.

Ξεκινήστε το Day Standing

Η άνεση στο γραφείο είναι το κλειδί για την αποτελεσματική εργασία των υπαλλήλων καθώς και για τη διασφάλιση ότι η παραγόμενη εργασία είναι υψηλού επιπέδου. Το να κάθεται κανείς για παρατεταμένες περιόδους έχει αποδειχθεί ότι έχει αμέτρητες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του. Μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό ενός ατόμου, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει την παραγωγικότητα και να χαλάσει τη διάθεσή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να υπάρχουν  γραφεία σε όρθια θέση – καθώς μπορούν να ενθαρρύνουν τα άτομα να κινούνται όταν αισθάνονται ότι το σώμα τους το χρειάζεται.

Ενθαρρυντικές πρωινές συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη της ομάδας

Οι ομαδικές συνομιλίες είναι απίστευτα ωφέλιμες για την ομαδική εργασία και τη σύνδεση των ατόμων μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι εργαζόμενοι μπορούν να συζητήσουν τα απογευματινά τους σχέδια και να κάνουν μια υγιή συνομιλία πριν προχωρήσουν σε πιο σοβαρά θέματα, όπως οι στόχοι της ομάδας και τα μελλοντικά έργα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στη βελτίωση των σχέσεων της ομάδας και τα άτομα να συνδεθούν μεταξύ τους πριν ξεκινήσουν την καθημερινή τους ρουτίνα εργασίας. Συνιστάται στις ομάδες να δοκιμάσουν μια πρωινή συνάντηση 15 λεπτών ως μια αναζωογονητική και εναλλακτική μέθοδο για να φέρουν συνοχή και επικοινωνία στην ομάδα τους.

Μειώστε το χρόνο που κάθεστε

Κατά μέσο όρο, τα άτομα που εργάζονται σε ένα γραφείο κάθονται για 9 ώρες την ημέρα. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση και να διασπά το σωματικό λίπος. Τα άτομα αισθάνονται κουρασμένα και καταπονημένα. Τρόποι για να το διορθώσετε αυτό θα μπορούσαν να είναι  το να επιτρέπετε στους εργαζόμενους  να κάνουν μια βόλτα 30 λεπτών την ημέρα καθώς και η αγορά ενός γραφείου όρθιας θέσης όπως συζητήθηκε προηγουμένως, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται περισσότερο σε εγρήγορση, με κίνητρο και λιγότερο πόνο.

Παρέχετε αξεσουάρ υγείας

Οι εργαζόμενοι συχνά περνούν όλο το χρόνο τους στους υπολογιστές τους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Άλλες συνέπειες της εργασίας σε ένα γραφείο μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στους καρπούς λόγω κακής τοποθέτησης του ποντικιού και μουδιάσματα . Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι  συχνά  ασχολούνται περισσότερο με την ανακούφιση του πόνους τους παρά με την εργασία τους – μειώνεται έτσι  η παραγωγικότητά τους. Εργονομικός εξοπλισμός όπως γραφεία, υποπόδια, καρέκλες γραφείου , στηρίγματα πλάτης και βραχίονες οθόνης είναι όλα παραδείγματα αξεσουάρ γραφείου μπορείτε να αγοράσετε. Το να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για τη σωματική υγεία των υπαλλήλων σας θα τους κάνει να έχουν θετική ανταπόκριση  – βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα , το ηθικό και το σεβασμό τους στον χώρο εργασίας.

Διατηρείτε πάντα σαφή και ανοιχτή επικοινωνία με την ομάδα σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ρωτώντας τους τι χρειάζονται για να διατηρήσουν τη βέλτιστη ψυχική και σωματική υγεία στη δουλειά. Οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές, επομένως η ευελιξία στο γραφείο και σε κάθε εργαζόμενο να δημιουργήσει έναν εργονομικό χώρο γραφείου που λειτουργεί γι’ αυτόν, θα βελτιώσει την ψυχική του υγεία στο περιβάλλον εργασίας.

Δημιουργήστε οπτικές υπενθυμίσεις καλών συνηθειών

Μια τελευταία συμβουλή  είναι να υπενθυμίσετε στους συναδέλφους σας να κάνουν ένα διάλειμμα όταν το χρειάζονται. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος στο χώρο εργασίας όπως η συνειδητή αναπνοή και διαλογισμός. Αυτές οι τεχνικές είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας. Οι βαθιές αναπνοές και ο έλεγχος της αναπνοής συμβάλλουν στην αύξηση της ποσότητας οξυγόνου που αποστέλλεται στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και δημιουργεί αισθήματα ηρεμίας. Εκτυπώστε μικρά φυλλάδια και τοποθετήστε τα γύρω από το γραφείο σας ή γράψτε μηνύματα σε όλους τους πίνακες ανακοινώσεων για να υπενθυμίσετε στην ομάδα σας να κάνει διαλείμματα. Μπορείτε ακόμη και να αφήσετε μικρές σημειώσεις  με συμβουλές για τη μείωση του άγχους  π.χ. κάνοντας ασκήσεις αναπνοής, γράφοντας ημερολόγιο, διατάσεις, άσκηση.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τον χώρο εργασίας σας και να βεβαιωθείτε ότι η ομάδα σας βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.