8 απλές συμβουλές για να διαμορφώσετε τη βιβλιοθήκη σας

Τα ράφια μπορούν να καταλάβουν ένα μεγάλο κομμάτι του σπιτιού σας και όταν το κάνουν, απαιτούν προσοχή.

Η διαμόρφωση του στυλ των ραφιών μπορεί να φαντάζει κάτι δύσκολο, αλλά μέρος του προβλήματος είναι ότι το ίσως εμείς το περιπλέκουμε υπερβολικά, απλώς και μόνο επειδή είναι ένα τόσο εστιακό σημείο σε ένα δωμάτιο.

Ας το απλοποιήσουμε λοιπόν.

Πραγματικά, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε μερικά πράγματα:

 • βιβλία (όσα θέλετε)
 • μερικές φωτογραφίες ή έργα τέχνης σε κορνίζα
 • μερικά αναμνηστικά ή όμορφα αντικείμενα
 • ένα φυτό ή κάτι σε φυσικό στοιχείο π.χ. ένα ξύλινο κουτί

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές για να καταλάβετε που να τα τοποθετήσετε στα ράφια σας.

 1. Τονίστε τη

Πριν ξεκινήσετε την επεξεργασία για το πώς να διαμορφώσετε το στυλ της βιβλιοθήκης σας, σκεφτείτε το πόσο χώρο καταλαμβάνει μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεται. Θα θέλετε να είναι το βασικό στοιχείο του δωματίου και όλο το στυλ του χώρου να απορρέει από εκεί; Αν ναι, τότε μια ωραία ιδέα θα ήταν να τοποθετήσετε δυο πανομοιότυπες βιβλιοθήκες τη μια δίπλα στην άλλη. Αυτό θα κάνει την βιβλιοθήκη να φαντάζει πιο μεγάλη/επιβλητική. Ειδικά η τοποθέτησή τους κοντά στη τηλεόραση ή δίπλα στο τζάκι θα προσθέσει ένα ακόμα κύριο σημείο εστίασης.

 1. Μην τη φορτώνετε

Ακόμα κι αν έχετε πολλά βιβλία ή διακοσμητικά, προσπαθήστε να διατηρήσετε μόνο αυτά που πραγματικά αγαπάτε. Όταν γεμίζετε τα ράφια σας με πολλά μικροπράγματα, απλά δίνεται η αίσθηση της ακαταστασίας. Θέλετε τα πράγματα στη βιβλιοθήκη σας να φαίνονται και να εκτιμώνται (από εσάς και από άλλους), να μην αγνοούνται.

 1. Προσπαθήστε να βρείτε έναν συνεκτικό συνδυασμό χρωμάτων.

Προσπαθήστε να βρείτε ένα ή δύο κυρίαρχα χρώματα και να τα επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά στη βιβλιοθήκη. Αυτό θα είναι πιο ήσυχο για το μάτι από τους πολλούς διαφορετικούς τόνους των χρωμάτων. Μια άλλη ιδέα είναι να δοκιμάσετε να ομαδοποιήσετε τα βιβλία ανά χρώμα ανά ράφι. Ή απλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πολύ ουδέτερο χρωματικό συνδυασμό.

 1. Οργανώστε την βιβλιοθήκη σας

Τοποθετήστε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως κουτιά ή καλάθια ή μια στοίβα από μεγάλα βιβλία στο κάτω μέρος. Τα πιο βαριά πράγματα (ακόμη και μόνο οπτικά) πρέπει να πάνε στα κάτω ράφια.

 1. Ποικιλία σε ύψη και βάθη

Τοποθετήστε τα βιβλία σας και επίπεδα και οριζόντια. Τοποθετήστε μερικά διακοσμητικά πιο κοντά στο πίσω μέρος και μερικά πιο μπροστά. Για παράδειγμα, μπορείτε να ακουμπήσετε μια φωτογραφία κοντά στο πίσω μέρος και να βάλετε ένα μικρό αντικείμενο μπροστά της. Προσθέστε ένα μεγάλο μπολ ή βάζο για να προσθέσετε ύψος. Ή στοιβάξτε μερικά βιβλία και, στη συνέχεια, προσθέστε ένα αντικείμενο από πάνω. Η αλλαγή του ύψους και του βάθους δημιουργεί ενδιαφέρον και τραβά τα βλέμματα.

 1. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα με νόημα

Τοποθετήστε τουλάχιστον ένα ή δύο αντικείμενα που έχουν νόημα για εσάς. Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό έργο τέχνης ή μερικές φωτογραφίες της οικογένειας ή των φίλων σας. Ή ίσως είναι ένα ιδιαίτερο ενθύμιο από ένα ταξίδι ή περίοδο της ζωής σας που αγαπήσατε. Αυτά είναι τα πράγματα που θα τραβήξουν το βλέμμα σας – άρα θέλετε να σας κάνουν να χαμογελάτε!

 1. Διασκεδάστε το!

Κάντε τα ράφια σας να έχουν νόημα και να φαίνονται διασκεδαστικά

Κάντε κάτι λίγο διαφορετικό. Δημιουργήστε ένα μινιμαλιστικό ράφι με ένα μόνο αντικείμενο πάνω του. Ή ευθυγραμμίστε μερικά από τα ίδια αντικείμενα για μια ενδιαφέρουσα εστιακή απεικόνιση. Ή γυρίστε τα βιβλία σας προς τα πίσω για μια αλλαγή για να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό μονοχρωματικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να προσθέσετε ένα φυτό ή κάτι από τη φύση.

 1. Επεξεργασία. Επεξεργασία. Επεξεργασία.

Τώρα σταματήστε και σταθείτε πίσω με επικριτικό μάτι. Πιάστε το κινητό σας και τραβήξτε μια φωτογραφία και δείτε τη δημιουργία σας μέσα από το φακό. Ίσως δείτε ότι πρέπει να επεξεργαστείτε κάποια πράγματα μία ή ακόμα περισσότερες φορές! Σκοπός είναι το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται ισορροπημένο. Φαίνεται ότι η μία πλευρά είναι «βαρύτερη» στο μάτι από την άλλη; Μετακινήστε μερικά πράγματα έτσι ώστε να ισορροπήσει και από τις δύο πλευρές.