Design Trends του 2020 για το γραφείο σας

Ποια στοιχεία του office design αναμένεται να κυριαρχήσουν αυτή την χρονιά;

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ

Ως άνθρωποι, μας «τραβάει» εκ φύσεως το φως της ημέρας και ενώ η βελτιστοποίηση του φυσικού φωτός δεν είναι αναγκαστικά μια νέα ή πρωτοποριακή τάση σχεδιασμού γραφείου, η σημασία του έχει αυξηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι απαραίτητη.

Το φυσικό φως προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων και μπορεί να επηρεάσει θετικά την ευημερία των εργαζομένων, την παραγωγικότητα και την ικανοποίησή τους. Οι σχεδιαστές γραφείων προσπαθούν να ενσωματώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως σε οποιοδήποτε σχέδιο και ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα σύνθετο έργο, ανάλογα με το κτίριο και τον κάθε χώρο, απλά πράγματα όπως η τοποθεσία των γραφείων, η χρήση έξυπνων λύσεων φωτισμού για να συμπληρωθεί φυσικά το φως και η δημιουργική σκέψη για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δεδομένου ότι τα ζητήματα βιωσιμότητας, κατανάλωσης και κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στο επίκεντρο σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε απτή αύξηση της ζήτησης για έπιπλα και υλικά στο χώρο εργασίας που έχουν αντοχή στον χρόνο.

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΤΡΟ

Ενώ η τάση του ρετρό υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, τελευταία ενισχύεται με την προσθήκη επίπλων που επιλέγονται ειδικά λόγω του ρετρό στοιχείου τους για να δώσουν ένα συναισθηματικό feel στον χώρο ή/και για να προσθέσουν μια αίσθηση διασκέδασης στο χώρο εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, πικάπ, φλιπεράκια, κλπ.

Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ

Η παραδοσιακή αίθουσα συσκέψεων δεν έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται να αλλάξει, καθώς οι εταιρείες υιοθετούν νέους τρόπους συνεργασίας των εργαζομένων και αμφισβητούν το μέγεθος του χώρου που μπορεί να χρειαστεί κάθε φορά. Πιο ανεπίσημες συναντήσεις σε απλές γωνίες του χώρου εργασίας είναι δημοφιλείς στους κλάδους του marketing και της πληροφορικής και καθώς οι ομάδες εργασίας γίνονται πιο απομακρυσμένες μεταξύ τους, η σημασία μιας ειδικής αίθουσας συνεδριάσεων έχει μειωθεί.

Σίγουρα, οι αίθουσες συσκέψεων γενικά παίζουν ακόμη ρόλο, αλλά οι πιο ευέλικτοι χώροι πολλαπλών χρήσεων είναι πιο δημοφιλείς πλέον. Για παράδειγμα, χώροι που μπορούν να λειτουργήσουν ως αίθουσα συσκέψεων όταν απαιτείται, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για άλλες δραστηριότητες ή έχουν τη δυνατότητα να χωριστούν σε πολλαπλούς, μικρότερους χώρους.

ΑΛΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 (ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ)

  • Τα τολμηρά χρώματα, οι εκτυπώσεις, ακόμη και οι ταπετσαρίες είναι πίσω στη μόδα.
  • Η ενσυνειδητότητα θα τεθεί στο προσκήνιο, καθώς οι εταιρείες θέλουν να δημιουργήσουν χώρους εργασίας που παρέχουν χώρους συγκέντρωσης, μελέτης / έρευνας και ακόμη και ησυχίας και ξεκούρασης.
  • Οι εξωτερικοί χώροι εργασίας θα γίνουν πιο συνηθισμένοι (αυτό περιλαμβάνει στέγες και ακόμη μπαλκόνια).
  • Οι εταιρείες θα περιλαμβάνουν χώρους σχεδιασμένους να είναι διαφορετικοί, να ξεχωρίζουν, αλλά τελικά να δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να προσελκύουν τους καλύτερους επαγγελματίες. Γυμναστήρια, αίθουσες γιόγκα, αίθουσες μουσικής, ακόμη και σάουνα.
  • Μια λεπτή αλλαγή στον παραδοσιακό χώρο υποδοχής (reception) για να είναι περισσότερο φιλόξενος.