Εργασία στο γραφείο ή στο σπίτι προτιμούν οι εργαζόμενοι;

Λόγω των αρνητικών συγκυριών στο χώρο της υγείας, το εργατικό δυναμικό μετακόμισε από το γραφείο στα σπίτια τους, ανακαλύπτοντας εκ νέου

τον κόσμο της εργασίας. Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, πολλοί εργαζόμενοι δεν θέλουν να εργάζονται απομακρυσμένα κάθε μέρα αλλά προτιμούν να επιστρέψουν στα γραφεία μετά από τόσους μήνες μακριά από αυτά.

Είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι ή να επιστρέψετε στο γραφείο;

Αν και η τηλεργασία επέτρεψε στα γραφεία και τις εταιρείες να μην σταματήσουν την λειτουργία τους κατά τη χειρότερη στιγμή της τρέχουσας κρίσης, αυτό το απομακρυσμένο μοντέλο έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, τουλάχιστον εν μέρει.

Αυτό αντιπροσωπεύει την άνοδο των υβριδικών γραφείων τα οποία συνδυάζουν ένα πρόσωπο με πρόσωπο μοντέλο και ένα απομακρυσμένο μοντέλο επιτρέποντας να αποκομίσετε το καλύτερο και των δύο.

Λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι θέλουν επιστρέψουν στο γραφείο

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το προσωπικό θέλει να σταματήσει την τηλεργασία και να επιστρέψει στο γραφείο είναι:

Μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση και αλληλεπίδραση στο γραφείο

Η ομαδική εργασία είναι απαραίτητη για την επίτευξη ενός αποτελεσματικού και ικανοποιημένοι προσωπικού. Η συνομιλία με τους συναδέλφους τους, η κοινή χρήση εντυπώσεων ή ακόμη και ο καφές είναι συνήθειες που χάνονται όταν δεν πηγαίνουν στο γραφείο καθημερινά!

Επιπλέον, από το σπίτι, πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση σε όλο το φυσικό υλικό που βρίσκεται στο χώρο εργασίας.

Η απομακρυσμένη εργασία συχνά οδηγεί σε μία ψυχρή σχέση καθώς ολόκληρες εβδομάδες μπορεί να περάσουν χωρίς οι εργαζόμενοι να βλέπουν ο ένας τον άλλον αυτοπροσώπως και υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση.

Λιγότερη εξάρτηση από την τεχνολογία

Αν και η χρήση της τεχνολογίας είναι κάτι που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν και “εκμεταλλεύονται” η αλήθεια είναι ότι η διαπροσωπικές συναντήσεις δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν τις ηλεκτρονικές συναντήσεις. Παρόλο που η βίντεο διασκέψεις είναι πολύ χρήσιμες, έχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε σύγκριση με τη συνάντηση στο γραφείο: αστοχίες δικτύου, ασταθείς σύνδεσης, δεν συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο, έλλειψη κοινωνικού περιβάλλοντος κ.α

Εξάλλου είναι ευκολότερο να τραβήξουν την προσοχή του παραλήπτη να δημιουργήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν επίσης τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν ή ακόμη και η συνάντηση μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο “φιλική” κατάσταση στο τέλος της συνάντησης.

Φεύγω από το σπίτι:

Ένας άλλος λόγος δίνεται από το γεγονός ότι βρίσκονται στο σπίτι 24 ώρες την ημέρα! Δεν είναι πάντα εύκολο να έχουν ελεύθερο χώρο και χρόνο για ένα δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας για την εργασία, ούτε είναι συνηθισμένο να έχουν τα απαραίτητα και κατάλληλα έπιπλα.

Επιπλέον η μετάβαση στο γραφείο τους  επιτρέπει να αλληλεπιδρούν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται όπως σε κοντινά καφέ και καταστήματα.

Λόγοι υγείας:

Λόγω του ότι βρίσκονται στο σπίτι όλη τη μέρα ή ψυχική διάθεση είναι μεταβαλλόμενη (μονοτονία) σε σύγκριση με τη μετάβαση στο γραφείο.

Το να εργάζονται στο ίδιο τους το σπίτι, μπορεί να σημαίνει την απώλεια της ρουτίνας και της πειθαρχίας που συνεπάγεται η μετάβαση στο χώρο εργασίας. Λιγότερος έλεγχος των προγραμμάτων, καθιστικός τρόπος ζωής, μικρή έκθεση στον ήλιο, έλλειψη εξωτερικού αέρα κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Ποια είναι λοιπόν η λύση για να επιστρέψετε στο γραφείο

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω λύση φαίνεται πως η λύση είναι το υβριδικό γραφείο. Ένα μοντέλο που επιτρέπει την προσαρμογή στο νέο “κανονικό” όπου οι εργαζόμενοι έχουν ελευθερία επιλογής. Μπορούν να εργαστούν από απόσταση ή να το κάνουν από το ίδιο το γραφείο. Αυτό επιτρέπει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αφήνοντας τους εργαζόμενους να  οργανώσουν το χρόνο τους με τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας.