Εργονομία γραφείου: Ο οδηγός σας

Ένας άνετος χώρος εργασίας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Δώστε ανανέωση στον χώρο εργασίας σας με αυτόν τον οδηγό για την εργονομία γραφείου.

Καρέκλες Γραφείου

Επιλέξτε μια καρέκλα γραφείου που υποστηρίζει τις καμπύλες της σπονδυλικής σας στήλης. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας σας έτσι ώστε τα πόδια σας να ακουμπούν επίπεδα στο πάτωμα ή σε υποπόδιο και οι μηροί σας να είναι παράλληλοι με το πάτωμα. Ρυθμίστε τα υποβραχιόνια έτσι ώστε τα χέρια σας να ακουμπούν απαλά πάνω τους με τους ώμους σας χαλαρούς.

Βασικά αντικείμενα

Κρατήστε βασικά αντικείμενα – όπως το τηλέφωνο, το συρραπτικό ή τα έντυπα υλικά σας – κοντά στο σώμα σας για να ελαχιστοποιήσετε την προσέγγιση. Σταθείτε όρθιοι για να φτάσετε σε οτιδήποτε δεν μπορείτε να το προσεγγίσετε άνετα ενώ κάθεστε.

Πληκτρολόγιο και ποντίκι

Τοποθετήστε το ποντίκι σας σε εύκολα προσβάσιμο σημείο και στην ίδια επιφάνεια με το πληκτρολόγιό σας. Ενώ πληκτρολογείτε ή χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας, κρατήστε τους καρπούς σας ίσιους, τα μπράτσα κοντά στο σώμα σας και τα χέρια σας στο ύψος ή λίγο πιο κάτω από το επίπεδο των αγκώνων σας. Χρησιμοποιήστε συντομεύσεις πληκτρολογίου για να μειώσετε την εκτεταμένη χρήση του ποντικιού. Εάν είναι δυνατόν, ρυθμίστε την ευαισθησία του ποντικιού, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύ άγγιγμα για να το χειριστείτε. Εναλλάξτε το χέρι που χρησιμοποιείτε για να χειριστείτε το ποντίκι μετακινώντας το ποντίκι στην άλλη πλευρά του πληκτρολογίου σας.

Τηλέφωνο

Εάν μιλάτε συχνά στο τηλέφωνο και πληκτρολογείτε ή γράφετε ταυτόχρονα, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας στο ηχείο ή χρησιμοποιήστε ακουστικά αντί να τοποθετείτε το τηλέφωνο ανάμεσα στο κεφάλι και το λαιμό σας.

Υποπόδιο

Εάν η καρέκλα σας είναι πολύ ψηλή για να μπορείτε να ακουμπάτε τα πόδια σας στο πάτωμα — ή το ύψος του γραφείου σας απαιτεί να σηκώσετε το ύψος της καρέκλας σας — χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο υποπόδιο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό σκαμπό ή μια στοίβα από ανθεκτικά βιβλία.

Γραφείο

Κάτω από το γραφείο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διάκενο για τα γόνατα, τους μηρούς και τα πόδια σας. Εάν το γραφείο είναι πολύ χαμηλό και δεν μπορεί να προσαρμοστεί, τοποθετήστε γερές σανίδες ή μπλοκ κάτω από τα πόδια του γραφείου. Εάν το γραφείο είναι πολύ ψηλό και δεν μπορεί να προσαρμοστεί, σηκώστε την καρέκλα σας. Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο για να στηρίξετε τα πόδια σας όπως χρειάζεται. Εάν το γραφείο σας έχει σκληρό άκρο, βάλτε τα με επένδυση ή χρησιμοποιήστε ένα στήριγμα καρπού. Μην αποθηκεύετε αντικείμενα κάτω από το γραφείο σας.

Οθόνη

Η οθόνη θα πρέπει να κάθεται ακριβώς μπροστά από τον χρήστη (περίπου ένα χέρι μακριά) και σε ευθυγράμμιση με τα πλήκτρα «gh» στο πληκτρολόγιο. Το επάνω μέρος της οθόνης πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο ή κάτω από το ύψος των ματιών. Εάν παρατηρήσετε ότι γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ενώ βλέπετε την οθόνη, σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χαμηλώσετε την οθόνη. Διατηρήστε την οθόνη του υπολογιστή καθαρή σκουπίζοντάς την πολύ ελαφρά όταν χρειάζεται με ένα υγρό χαρτί κουζίνας ή διάλυμα καθαρισμού οθόνης.

Φωτισμός

Πολλά γραφεία έχουν περισσότερο φως από αυτό που απαιτείται για τη χρήση υπολογιστή. Ο χώρος εργασίας σας πρέπει να έχει μέτριο, έμμεσο φωτισμό χωρίς πηγές αντανάκλασης.

Διαλείμματα ξεκούρασης

Τα σύντομα, συχνά διαλείμματα ανάπαυσης είναι πιο ωφέλιμα από τα μεγαλύτερα. Το να κάθεσαι για περισσότερο από μία ώρα χωρίς κίνηση μπορεί να προκαλέσει άγχος στο σώμα λόγω της στατικής στάσης που αναγκάζεσαι να διατηρήσεις. Τα διαλείμματα μπορεί να είναι τόσο απλά όσο να σηκώνεστε όρθια και να περπατάτε γύρω από το γραφείο σας τρεις φορές. Όταν καθίσετε πίσω, θα είστε σε μια εντελώς νέα στάση. Συνιστούμε να κάνετε περίπου 20 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό διάλειμμα κάθε 30 λεπτά.