Οδηγίες για ένα ευάερο – ευήλιο γραφείο

Ο κακός φωτισμός, ο κακός αερισμός, οι μικροί χώροι, ή οι χώροι προσαρμοσμένοι για χρήση στο γραφείο, καθώς και η κακή οργάνωση και ο ελλιπής καθαρισμός, μπορεί να προκαλέσουν επαγγελματικές ασθένειες, απουσίες, αυξημένο κύκλο εργασιών, χαμηλή παραγωγικότητα και οικονομικές απώλειες. Είναι τα λεγόμενα “άρρωστα” κτίρια.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι κανόνες – συμβουλές για το πώς μπορούμε να έχουμε ένα υγιές γραφείο.

Εξαερισμός: αυτή η πρόταση αφορά συγκεκριμένους διαχειριστές, έχοντας χώρους χωρίς παράθυρα και ανεπαρκή εξαερισμό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της υγρασίας στο δομικό υλικό του κτιρίου, προκαλώντας τη συσσώρευση σκόνης και μούχλας.

Φωτισμός: ο κακός φωτισμός σε κλειστούς χώρους όχι μόνο επηρεάζει το περιβάλλον του γραφείου αλλά έχει γίνει ο κύριος εχθρός των εργαζομένων μπροστά στης οθόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λανθασμένος φωτισμός προκαλεί αναπήδησης φωτός σε οθόνες υπολογιστών “προσβάλλοντας” ακόμη και τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Οδηγώντας σε καταστάσεις όπως οπτική κόπωση, φαγούρα στα μάτια, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, ζάλη και κίνδυνο βλάβης του αμφιβληστροειδούς.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα χρώματα: αν και φαίνεται μία πιθανή κατάσταση τα χρώματα που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν άμεσα την ατμόσφαιρα και τη διάθεση των εργαζομένων. Η καλύτερη πρόταση να χρησιμοποιείτε απαλά χρώματα, καθώς παρέχουν “οπτική ανάπαυση” στους εργαζόμενους και τείνουν να μειώνουν την ένταση και το άγχος.

Οργάνωση και καθαρισμός: αυτό είναι ένα από τα σημεία που όλοι στο γραφείο μπορούν να βοηθήσουν, η οργάνωση κάθε αντικειμένου όχι μόνο βοηθάει στην αρμονία του χώρου αλλά επίσης και αποτρέπει τη συσσώρευση περιττών αντικειμένων και υψηλών ποσοτήτων σκόνης. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι με τη σωστή οργάνωση μπορείτε να εξυπηρετήσετε – βοηθήσετε με μεγαλύτερη ταχύτητα και άνεση τους πελάτες και συναδέλφους σας.

Μειώστε την ένταση: ο μεγάλος όγκος συσκευών και κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει άγχος στην εργασία και να δημιουργήσει περισπασμούς. Η πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε ακουστικά που απομονώνουν αυτό που ακούτε και ότι η ένταση είναι μέτρια ώστε να μην προκαλέσει βλάβη στα αυτιά.

Διακοσμήστε το χώρο σας: να είστε προσεκτικοί με αυτό το σημείο η διακόσμηση σας είναι σημαντική, για να κάνετε το χώρο σας μοναδικό ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ένας χώρος είναι μέρος ενός συνόλου. Επομένως είναι σημαντικό να έχετε μία προσωπική πινελιά με φυτά, φωτογραφίες, ή προσωπικά αξεσουάρ που σας κάνουν να νιώθετε άνετα αλλά χωρίς υπερβολή

Ενημερώστε τον εξοπλισμό του υπολογιστή σας: αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός σας είναι “ξεπερασμένος” τεχνολογικά, όχι μόνο χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, αλλά γίνονται και μηχανές που προκαλούν άγχος λόγω της βραδύτητας και των συχνών δυσλειτουργιών.

Θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να φροντίζετε για τον εντοπισμό σφαλμάτων του εξοπλισμού του υπολογιστή σας, από εξειδικευμένους τεχνικούς προτιμότερο, αυτό θα σας βοηθήσει να εργαστείτε καλύτερα και αποδοτικότερα.

Συμπερασματικά

Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ εργασίας- γραφείου.

Δώστε σημασία σε ζητήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, καθώς θα αυξήσει την ικανοποίηση στην εργασία και ως επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση της εργασιακής απόδοσης.

Επενδύοντας στα σωστά έπιπλα γραφείου, στο σωστό εξαερισμό, οργανώνοντας αλλά ταυτόχρονα και μειώνοντας τους ρύπους στο εσωτερικό του χώρου, εξασφαλίζετε την εικόνα ενός υγιούς γραφείου.

Αυτή η προσπάθεια θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την επίτευξη της απαιτούμενης συγκέντρωσης, ώστε να πετύχετε με άνεση και ασφάλεια τους πιο δύσκολους εργασιακούς στόχους της ημέρας, προσφέροντας στους πελάτες σας και στους συνεργάτες σας τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές, ώστε να απολαύσουν μία εποικοδομητική συνεργασία σε ένα ελκυστικό, υγιές και άψογο επαγγελματικό περιβάλλον.