Οι τάσεις στο σχεδιασμό εταιρικών γραφείων που πρέπει να γνωρίζετε

H αποτελεσματικότητα, η λειτουργικότητα και η άνεση βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού γραφείου. Ακολουθούν οι 6 κορυφαίες τάσεις που βλέπουμε για το σχεδιασμό εταιρικών γραφείων:

Βιοφιλικό σχέδιο

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός εστιάζει στην ενσωμάτωση στοιχείων της φύσης σε όλο το χώρο του γραφείου σας. Είτε έχετε πρόσβαση σε έναν εξωτερικό χώρο είτε όχι, κάθε γραφείο μπορεί να υιοθετήσει βιοφιλικό σχεδιασμό.

Είναι η ώρα να απομακρυνθείτε από σειρές γραφείων και τεχνητού φωτισμού. Ψάξτε να ενσωματώσετε φυσικά υλικά όπως ξύλο, νερό και φυτά στον χώρο του γραφείου σας. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλο, μπαμπού ή πέτρα. Ακόμα κι αν ο χώρος σας δυσκολεύεται με τον φυσικό φωτισμό, υπάρχουν πολλά φυτά χαμηλής συντήρησης που ευδοκιμούν σε περιοχές χαμηλού φωτισμού όπως οι κάκτοι.

Η βελτίωση του φυσικού φωτισμού και της ροής του αέρα είναι ζωτικής σημασίας για την εκτέλεση βιοφιλικού σχεδιασμού. Μερικές φορές δεν είναι δυνατό να προσθέσετε μερικά επιπλέον παράθυρα, επομένως η αύξηση του τεχνητού φωτισμού είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την εστίαση, ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει τη συνολική ευεξία. Με τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία του COVID-19 τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, η εφαρμογή στοιχείων της φύσης θα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ξεκινήστε από μικρά εφαρμόζοντας ένα ή δύο στοιχεία και χτίστε όλο το χρόνο.

Συγχωνεύστε την άνεση του σπιτιού με το γραφείο

Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εργάζονται από την άνεση του σπιτιού τους, επομένως η άνεση πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για το γραφείο σας.

Μερικοί σύγχρονοι τρόποι για να φέρετε την άνεση από το σπίτι στο γραφείο περιλαμβάνουν:

  • Χρήση μοκέτας
  • Άνετα καθίσματα
  • Ζεστός φωτισμός
  • Κουρτίνες
  • Φυτά εσωτερικού χώρου
  • Υπαίθρια καθίσματα (εάν υπάρχει υπαίθριος χώρος)

Η βιωσιμότητα θα είναι προτεραιότητα

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των υλικών γίνεται όλο και πιο σημαντικός για τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και τους σχεδιαστές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε αντικείμενο που αγοράζετε για τον χώρο σας πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον.
Εκτός από βιώσιμα υλικά, ένα φιλικό προς το περιβάλλον γραφείο θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση. Ο φωτισμός LED και η αυξημένη πρόσβαση στον φυσικό φωτισμό δεν είναι μόνο ενεργειακά αποδοτικοί, αλλά αυξάνουν και την παραγωγικότητα για τους εργαζόμενους.

Ουδέτερα χρώματα

Τα υπόλευκα και τα μπεζ κάνουν αμέσως ένα γραφείο να φαίνεται πιο άνετο, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για έναν επιτυχημένο χώρο γραφείου. Όταν αποφασίζετε για χρώμα, γραφεία και άλλα έπιπλα, εστιάστε σε ουδέτερα χρώματα και φυσικούς τόνους ξύλου. Όταν αποφασίζετε για μια χρωματική παλέτα, λάβετε υπόψη το τοπίο γύρω σας. Εάν ο χώρος σας βρίσκεται σε ένα επιχειρηματικό κέντρο ή σε ψηλό όροφο που περιβάλλεται από γκρι αποχρώσεις, σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερο χρώμα στις καρέκλες και τους καναπέδες για να φωτίσετε τον χώρο. Από την άλλη, αν ο χώρος σας έχει πολύ φυσικό φως και περιβάλλεται από φυτά και δέντρα, τα λευκά και οι υφές θα δώσουν ζωή στον χώρο.

Έμφαση στη μείωση του θορύβου

Σε ανοιχτά γραφεία, ο θόρυβος είναι αναπόφευκτος αλλά μπορεί να ελεγχθεί. Όταν υπάρχει πολύς θόρυβος, μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν και να είναι παραγωγικοί. Ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για τον έλεγχο του θορύβου στο γραφείο σας είναι να ρίξετε μια ματιά στο δάπεδό σας. Τα χαλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ήσυχου περιβάλλοντος εργασίας. Άλλα υλικά απορρόφησης ήχου, όπως ακουστικά χωρίσματα ακόμα και φυτά, μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία ενός δωματίου.

Ευέλικτος χώρος εργασίας

Οι εργαζόμενοι θέλουν επιλογές όσον αφορά τον χώρο εργασίας τους—δεν θέλουν να νιώθουν ότι είναι κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο όλη μέρα. Υλοποιήστε διάφορους σταθμούς εργασίας, χώρους καφετέριας, χαλαρούς χώρους με καναπέδες, επίσημες αίθουσες συνεδριάσεων ή άλλους χώρους συγκέντρωσης για τους εργαζόμενους να εργαστούν. Ο στόχος ενός ευέλικτου χώρου εργασίας είναι οι επιλογές. Ένας υπάλληλος μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση σε ένα γραφείο, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να ευδοκιμήσει σε ένα στυλ καφενείου. Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας παράγουν πιο αφοσιωμένους, αποτελεσματικούς και παραγωγικούς υπαλλήλους.