Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βρείτε το σωστό φωτισμό για τη γωνία ανάγνωσης σας.

Ανάγνωση φωτισμού γωνίας, απαραίτητο!

Για να διαβάσετε χωρίς να κουράζετε την όρασή σας και να απολαύσετε μία πραγματική στιγμή χαλάρωσης, ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος.

Το φυσικό φως είναι ιδανικό αλλά το βράδυ, ή το χειμώνα, οι λαμπτήρες είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της φωτεινότητας. Πρέπει ακόμα να ξέρετε πώς να επιλέξετε φωτισμό που επιτρέπει τόσο καλή ορατότητα όσο και φυσική θέση για βέλτιστη άνεση ανάγνωσης.

Ο φωτισμός στη γωνία ανάγνωσης πρέπει επομένως να προσαρμοστεί στις συνήθειές σας και στο δωμάτιο στο οποίο διαβάζετε. Σαλόνι, γραφείο, υπνοδωμάτιο ή βιβλιοθήκη. 

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Μερικοί κανόνες πρέπει να ακολουθούνται για καλή άνεση στην ανάγνωση των βιβλίων και των εγγράφων σας

Κατά την επιλογή των λαμπτήρων λάβετε υπόψη ότι ο καλός φωτισμός είναι ο φωτισμός που “ξεχνιέται”. 

Αποφύγετε λοιπόν τις υπερβολικά ισχυρές λάμπες οροφής, τα φώτα νέον, φωτίζουν το δωμάτιο έντονα και τους κοινούς λαμπτήρες που θα παρέχουν πολύ “σκληρό” φως. Κατά προτίμηση επιλέξτε λαμπτήρες μεταξύ 25 και 40 watt με ζεστό φως δηλαδή με θερμοκρασία 3.000 kelvin, το αποτέλεσμα θα είναι πιο μαλακό και θα δημιουργήσει μία πιο ευγενική ζεστή ατμόσφαιρα. 

Προτιμήστε πολλές πηγές “μαλακού” φωτός σε ένα μόνο ισχυρού λαμπτήρα για να περιορίσετε τη λάμψη και να αποφύγετε τις σκιές που είναι πολύ αντίθετες στις σελίδες του βιβλίου σας.

Το αποτέλεσμα που δημιουργείται από αρκετούς λαμπτήρες θα είναι επίσης  πιο ζεστό και οικείο. Ομοίως, προτιμήστε τον έμμεσο φωτισμό, όποιος είναι πιο μαλακός από ένα λαμπτήρα που φωτίζει άμεσα το βιβλίο ή το περιοδικό σας. 

Έτσι, το ιδανικό θα είναι να κατευθύνετε τη λάμπα σας έτσι ώστε να φωτίζει την οροφή ή έναν καθαρό τοίχο που θα αντανακλά τη φωτεινότητα χωρίς να “κινδυνεύετε” να σας “τυφλώσει”.

Εν ολίγοις, συνοπτικά: επιλέξτε φωτιστικά των οποίων το φως μπορείτε να κατευθύνετε, για να έχετε την βέλτιστη άνεση ανάγνωσης.

Διαφορετική λύσεις για γενικό φωτισμό δωματίου – γραφείου

Ο επαρκής γενικός φωτισμός θα επιτρέψει στα μάτια σας να μην κουραστούν, διαβάζοντας ένα βιβλίο βιβλίο στο δωμάτιο χωρίς υπερβολική αντίθεση.

Μπορείτε να επιλέξετε απλίκες τοίχου, φωτιστικό δαπέδου, επιτραπέζιο φωτιστικό, ή κρεμαστό φως. 

Πολλές από αυτές μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν επαρκή φωτεινή ατμόσφαιρα για να κάνουν το περιβάλλον ανάγνωσης πιο ευχάριστο.

Λύσεις για στόχευση της περιοχής ανάγνωσης

Συνολικά, το ιδανικό είναι να συνδυάσετε τον γενικό φωτισμό με κατευθυντικό φωτισμό κοντά στην περιοχή ανάγνωση σας, είτε πρόκειται για καναπέ, πολυθρόνα, ή ακόμα και το κρεβάτι σας.

Γιατί όχι με μία ρυθμιζόμενη λάμπα δαπέδου που θα τοποθετηθεί πίσω από το γραφείο ή κοντά στον καναπέ;

Υπάρχουν επίσης φωτιστικά σώματα που προσαρμόζονται εύκολα σε έπιπλα, ή ράφια για να φορτίζουν την περιοχή ανάγνωση σας.

Είναι απαραίτητο να φωτίζετε καλά το δωμάτιο που διαβάζετε ειδικά αν συχνά επιδοθείτε σε αυτή τη δραστηριότητα. Μόλις βρεθεί η σωστή αναλογία θα είναι μια χαρά να περάσετε στην άνετη γωνία σας, για να διαβάσετε ένα βιβλίο χωρίς φόβο για θολή όραση, ή πονοκεφάλους, στο τέλος της ημέρας.