Πώς διατηρούμε την ποιότητα στα έπιπλα μας

 

 

 

Η απόκτηση καινούργιων επίπλων δημιουργεί την αίσθηση όταν τοποθετούνται στο χώρο μας πώς θα παραμείνουν για πάντα καθαρά, χωρίς φθορές και δυσλειτουργίες. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανέφικτο καθώς με το πέρασμα του χρόνου, τα έπιπλα μας χρησιμοποιούνται καθημερινά και σταδιακά αν δεν υπάρχει η ανάλογη φροντίδα, η ποιότητα των υλικών θα “υποβαθμιστεί” όπως και η δαπάνη πού έγινε για την απόκτηση τους.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές- οδηγίες για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ποιότητα των υλικών στα έπιπλα σε βάθος χρόνου διατηρώντας την αίσθηση του καινούργιου.

Η ασφαλής τοποθέτηση του επίπλου.

Συγκεκριμένα μην βάζετε τα έπιπλά σε χώρο που δέχεται άμεσο και παρατεταμένο ηλιακό φως,καθώς με το πέρασμα των ετών θα ξεθωριάσουν και ενδεχομένως θα παρουσιαστούν ραγίσματα και σκασίματα στα υλικά που έχουν εκτεθεί π.χ.οι δερμάτινες επιφάνειες. Επίσης διατηρήστε τα έπιπλά σας σε ασφαλή απόσταση από το τζάκι τουλάχιστον ενός μέτρου, καθώς κατά την χρήση του μπορεί να εκτιναχθουν πυρακτωμένα κομματάκια ξύλου και να κάψουν τις ευαίσθητες επιφάνειες των επίπλων, όπως και οι σόμπες και τα καλοριφέρ που με την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να αλλοιώσουν την ποιότητα των υλικών στα έπιπλα.(30 40) εκατοστά η διατήρηση της απόστασης.

Ο καθαρισμός πρέπει να περιλαμβάνει την χρήση ηλεκτρικής σκούπας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εξαρτήματα σύμφωνα με τον κατασκευαστή που δεν θα “πληγώσουν” τις ευαίσθητες επιφάνειες.(μαλακές βούρτσες, ρύθμιση κατάλληλης ταχύτητας περιστροφής) Η χρήση μαλακών πανιών εμποτισμένα με ειδικά υγρά καθαρισμού (μπορείτε να τα βρείτε στο εμπόριο) καθώς αφαιρούν “απαλά” τις σκονισμένες επιφάνειες χωρίς να αφήνουν περιττή υγρασία, σκόνη και νεκρά κύτταρα. Η αντιμετώπιση των λεκέδων μπορεί να γίνει με την χρήση ενός λευκού πανιού βουτηγμένο σε χλιαρό νερό σκουπίζοντας περιμετρικά τους λεκέδες και κατευθύνοντας το προς το κέντρο, στεγνώνοντας στη συνέχεια με ένα λευκό πανί την υγρή επιφάνεια.

Για τη συντήρηση ξύλινων επιφανειών και επίπλων που ενδεχομένως μπορεί να εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η φροντίδα τους μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως από το πέρασμα από το καλοκαίρι στο χειμώνα, εξαιτίας του ότι η υγρασία δοκιμάζει την αντοχή διαβρώνοντας και ταυτόχρονα καταστρέφοντας τη γυαλάδα τους.Ένα υλικό γνωστό για την προστατευτική του δράση είναι το βερνίκι είτε σε μορφή σπρέι είτε σε σκόνη ή υγρή μορφή.

Συμπερασματικά η διατήρηση της ποιότητας και της ασφαλούς τοποθέτησης των επίπλων είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν φροντίζουμε μόνο την αισθητική, την διατηρησιμότητα την ευταξία, την λειτουργικότητα στο χώρο, αλλά ταυτόχρονα και την οικονομία! Καθώς οι παράγοντες φθοράς όπως, το ηλιακό φως η σκόνη, ο αέρας,η υγρασία το πέρασμα του χρόνου,ακόμη και οι παιδικές δραστηριότητες εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, αυξάνουν τις πιθανότητες ζημιάς στα έπιπλα. Επομένως ο τακτικός καθαρισμός,ο σωστός αερισμός στο σπίτι,η εκπαίδευση των κατοικίδιων ώστε να μην λερώνουν,η δαγκώνουν τα διάφορα μέρη των επίπλων.Η χρήση των κατάλληλων καθαριστικών που δημιουργούν ένα προστατευτικό “φιλμ” ώστε να αντέχουν στην καθημερινή χρήση.Τέλος τα έπιπλα δημιουργήθηκαν για να τα απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας με άνεση και ασφάλεια,”προσφέροντάς” μία θέση ανάπαυσης, λειτουργικότητας και πρακτικότητας ακόμη και στο χώρο εργασίας.

Δείτε εδώ τα έπιπλα μας