Πώς να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη όταν εργάζεστε σε γραφείο

Εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο, πιθανότατα θα περάσετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας καθισμένοι, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική σας στήλη και τους ιστούς στήριξης της. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το να κάθονται είναι καλό για την πλάτη τους, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Το να κάθεσαι, ειδικά για μεγάλες περιόδους, είναι πραγματικά κακό για την πλάτη σου επειδή συμπιέζει τη σπονδυλική στήλη σου.

Ωστόσο, μπορείτε να αποτρέψετε τον πόνο στην πλάτη όταν εργάζεστε σε γραφείο, λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις.

Αξιολογήστε την εργονομία της καρέκλας του γραφείου σας

Για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια υψηλής ποιότητας και εργονομική καρέκλα γραφείου.

Πώς ξέρετε αν η καρέκλα γραφείου σας είναι εργονομικά σχεδιασμένη; Όσον αφορά τις καρέκλες γραφείου, τα εργονομικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα χαμηλότερο μαξιλάρι για οσφυϊκή στήριξη, ένα ρυθμιζόμενο ύψος, ένα σύστημα τροχών πέντε σημείων και ένα υποστηρικτικό κάτω μέρος. Εάν η καρέκλα γραφείου σας δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά ή εάν η καρέκλα γραφείου σας προκαλεί πόνο στην πλάτη ή ενόχληση, μπορεί να θέλετε να την αντικαταστήσετε.

Χρησιμοποιήστε τα μπράτσα της καρέκλας του γραφείου σας

Αν υποθέσουμε ότι η καρέκλα του γραφείου σας έχει υποβραχιόνια – τα οποία θα έπρεπε – η χρήση τους θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής σας στήλης έτσι ώστε να είναι λιγότερο ευαίσθητη στον πόνο και τον τραυματισμό. Τα υποβραχιόνια κάνουν περισσότερα από το να υποστηρίζουν απλώς τα χέρια και τους αγκώνες σας, υποστηρίζουν και τη σπονδυλική σας στήλη. Μπορείτε να το δείτε μόνοι σας στηρίζοντας τα χέρια σας στα υποβραχιόνια της καρέκλας, οι ώμοι σας θα πέσουν αμέσως. Και καθώς οι ώμοι σας πέφτουν, η σπονδυλική στήλη σας θα έρθει σε μια πιο σωστή θέση.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση των υποβραχιονίων μιας καρέκλας γραφείου μπορεί να μειώσει το βάρος που τοποθετείται στη σπονδυλική στήλη του εργαζομένου έως και 10%.

Σηκωθείτε και περπατήστε

Αποφύγετε να κάθεστε όλη μέρα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μια υψηλής ποιότητας και εργονομική καρέκλα γραφείου, θα πρέπει να αποκτήσετε τη συνήθεια να στέκεστε όρθιοι και να περπατάτε περιοδικά για να μειώσετε τον κίνδυνο πόνου στην πλάτη.

Με το να στέκεστε όρθιοι και να περπατάτε, θα μειώσετε την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη. Η καθιστή στάση συμπιέζει τη σπονδυλική στήλη περίπου τρεις φορές περισσότερο από την ορθοστασία.

Εάν ανησυχείτε για τον πόνο στην πλάτη, προσπαθήστε να στέκεστε όρθιος και να περπατάτε για τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μισή ώρα.

Να έχετε επίγνωση της στάσης σας

Θα πρέπει να έχετε επίγνωση της στάσης σας ανά πάσα στιγμή όταν εργάζεστε σε ένα γραφείο.

Όταν κάθεστε, η καλή στάση περιλαμβάνει την τοποθέτηση και των δύο ποδιών στο πάτωμα στο πλάτος των ώμων μπροστά από το σώμα σας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε τα υποβραχιόνια της καρέκλας γραφείου σας για να ανακουφίσετε περαιτέρω την πίεση που ασκείται στο λαιμό και την πλάτη σας.

Όταν στέκεστε, η καλή στάση περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας όρθιας και κάθετης θέσης χωρίς να λυγίζετε τον αυχένα ή τη σπονδυλική σας στήλη.

Με την καλή στάση του σώματος, θα αποκομίσετε τα ακόλουθα οφέλη:

  • Αυξημένη ευελιξία
  • Λιγότερο έντονος και συχνός πόνος στην πλάτη
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Λιγότεροι και συχνοί πονοκέφαλοι
  • Βελτιωμένη πέψη
  • Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος
  • Χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης μυοσκελετικών τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία
  • Άσκηση έξω από το γραφείο

Τα αυξανόμενα επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας εκτός γραφείου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον πόνο στην πλάτη. Ο πόνος στην πλάτη είναι συχνά το αποτέλεσμα της καταπόνησης των μαλακών ιστών υποστήριξης της σπονδυλικής στήλης. Με την άσκηση, μπορείτε να ενισχύσετε τους μύες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη σας.