Πώς να δημιουργήσετε ένα εργονομικό γραφείο

Οι υπάλληλοι γραφείου, περνάνε παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε καθιστή θέση, περίπου το 90% της εργάσιμης ώρας. Έτσι, ενώ η ιδέα του να καθίσουν για περίπου 8 ώρες την ημέρα μπορεί να ακούγεται χαλαρωτική, η πραγματικότητα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική εάν η εργονομία του γραφείου δεν είναι σωστή.

Η κακή εργονομία οδηγεί σε ένα σωρό παθήσεις, όπως πόνο στην πλάτη, τον αυχένα, τον καρπό ή το πόδι για να αναφέρουμε μόνο μερικές, επομένως μπορεί να βρεθείτε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο φυσικοθεραπευτή απ’ ότι  στο γραφείο σας.

Ένα εργονομικό γραφείο είναι εκείνο που διασφαλίζει ότι ο εργαζόμενος αισθάνεται άνετα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να εργάζεται αποτελεσματικά, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως μια τυπική εργάσιμη ημέρα.

Για να επιτύχετε ένα εργονομικό γραφείο, πρέπει να προμηθευτείτε εργονομικά έπιπλα γραφείου, όπως καρέκλες ρυθμιζόμενου ύψους, βάσεις οθόνης, γραφεία, βάσεις για φορητούς υπολογιστές, στηρίγματα καρπών, υποπόδια κ.λπ.

Η εργονομία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την αντοχή μας. Για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητα για 8 ώρες την ημέρα, πρέπει να είμαστε άνετα. Αν βρεθείτε να στριμώχνεστε στο κάθισμά σας ή να προσπαθείτε συνεχώς να ανακουφίσετε τον πόνο στον αυχένα όλη την ημέρα, τότε φυσικά θα επηρεαστεί και η εργασίας σας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμένες προθεσμίες, άγχος και δυσαρεστημένο εργατικό δυναμικό, επομένως η άνεση είναι το κλειδί για την παραγωγικότητα.

Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός πληροί τα τρέχοντα πρότυπα και ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα. Εάν μια καρέκλα σπάσει, μια βάση φορητού υπολογιστή χαθεί  είναι σημαντικό να τα αντικαταστήσετε όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αν όλος ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμος, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για το πώς να ρυθμίσετε ένα εργονομικό γραφείο ή σταθμό εργασίας.

Καρέκλα Γραφείου

Επιλέξτε μια  καρέκλα γραφείου που είναι πλήρως ρυθμιζόμενη για να υποστηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας σας έτσι ώστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα ή το υποπόδιο αν προτιμάτε. Ρυθμίστε την πλάτη για να διατηρείτε τη στάση σας υπό έλεγχο και η σπονδυλική σας στήλη να μην κυρτώσει, θα πρέπει να κάθεστε όρθια ανά πάσα στιγμή. Εάν η καρέκλα σας έχει υποβραχιόνια, προσαρμόστε τα έτσι ώστε τα χέρια σας να ακουμπούν απαλά πάνω τους με τους ώμους σας σε χαλαρή θέση.

Υποπόδιο

Χρησιμοποιήστε ένα  υποπόδιο εάν η καρέκλα σας είναι ακόμα πολύ ψηλά μετά την προσαρμογή. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα υποπόδια βραχυπρόθεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο κουτί ή μια στοίβα χαρτί εκτυπωτή.

Επαγγελματικά Γραφεία   

Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από το  γραφείο σας για να είναι άνετα τα πόδια σας. Εάν το κάτω μέρος του γραφείου σας χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης, τότε ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε κάποια κατάλληλη αποθηκευτική μονάδα.

Οθόνη

Τοποθετήστε την οθόνη σας ακριβώς μπροστά σας, με το πάνω μέρος της οθόνης στο ύψος των ματιών ή ακριβώς από κάτω, εάν χρειάζεται. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στο μήκος του βραχίονα και ακριβώς πίσω από το πληκτρολόγιό σας. Παίξτε με την κλίση μέχρι να φτάσετε σε μια άνετη ρύθμιση.

Πληκτρολόγιο και ποντίκι

Το ποντίκι σας πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το πληκτρολόγιό σας, αριστερά ή δεξιά. Θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, ώστε να μην χρειάζεται να τεντωθείτε υπερβολικά για να το φτάσετε. Οι βραχίονες σας πρέπει να παραμένουν κοντά στο σώμα σας ενώ το χρησιμοποιείτε με τον καρπό σας ίσιο και τον πήχη σας χαλαρό.

Οργάνωση γραφείου

Κρατήστε τα τακτικά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα κοντά σας, σημειωματάριο, χαρτικά, αριθμομηχανή, τηλέφωνο, ημερολόγιο κ.λπ., αυτό μειώνει την ανάγκη για υπερβολικό τέντωμα. Αντικείμενα που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά θα μπορούσαν να φυλάσσονται στο πίσω μέρος του γραφείου σας.