Πώς να καθαρίσετε την καρέκλα του γραφείου σας

Όπως και με άλλα έπιπλα που χρησιμοποιούνται τακτικά έτσι και η καρέκλα γραφείου μπορεί γρήγορα να γίνει εστία μικροβίων και αλλεργιογόνων.

Αλλά με κοινά είδη οικιακής καθαριότητας, μπορείτε να διατηρήσετε την καρέκλα σας σαν καινούργια.

Οι καρέκλες γραφείου—ιδιαίτερα οι καρέκλες με δυνατότητες ρύθμισης — τείνουν να έχουν γωνίες και σχισμές όπου μπορεί να κρύβονται και να συσσωρεύονται χνούδια, σκόνη, ψίχουλα και τρίχες.

Προφανώς, εάν η καρέκλα σας έχει οδηγίες καθαρισμού, είτε προσαρτημένες στην καρέκλα είτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή, ακολουθήστε αποκλειστικά αυτές τις οδηγίες.

Για τον τακτικό καθαρισμό της καρέκλας σας θα χρειαστείτε τον ακόλουθο εξοπλισμό:

  • Ηλεκτρική σκούπα: Μια ηλεκτρική σκούπα χειρός ή μια ηλεκτρική σκούπα με ραβδί μπορεί να κάνει το σκούπισμα της καρέκλας πολύ εύκολο και αποτελεσματικό.
  • Σαπούνι πιάτων: Ένα ήπιο σαπούνι πιάτων
  • Ένα μπουκάλι ψεκασμού ή ένα μικρό μπολ
  • Δύο ή τρία καθαρά, μαλακά πανιά: Πανιά από μικροΐνες, ένα παλιό βαμβακερό μπλουζάκι ή οποιαδήποτε κουρέλια που δεν αφήνουν χνούδι θα κάνουν.
  • Ένα ξεσκονόπανο: Ένα ξεσκονόπανο, όπως το Swiffer, μπορεί να φτάσει σε στενά σημεία που η ηλεκτρική σας σκούπα ενδεχομένως να μην μπορεί.
  • Οινόπνευμα εντριβής, ξύδι ή απορρυπαντικό ρούχων: Οι επίμονοι λεκέδες στο ύφασμα απαιτούν λίγη περισσότερη βοήθεια. Το είδος της «θεραπείας» θα εξαρτηθεί από τον τύπο του λεκέ.

Σε καθημερινή βάση, φροντίστε να καθαρίζετε αμέσως τυχόν λεκέδες σκουπίζοντάς τους με νερό ή διάλυμα νερού και σαπουνιού, για να αποτρέψετε τη βαθιά πήξη τους. Αυτό θα διαρκέσει περίπου πέντε λεπτά.

Ο τακτικός καθαρισμός συντήρησης μπορεί να διαρκέσει μόλις 15 λεπτά (συν το χρόνο στεγνώματος) για να φρεσκάρετε την καρέκλα σας και να αφαιρέσετε τη σκόνη και τα μικρόβια. Σας συνιστούμε να το κάνετε αυτό κάθε εβδομάδα ή όσο συχνά σκουπίζετε ή καθαρίζετε το γραφείο σας.

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκονίστε ολόκληρη την καρέκλα

Από την κορυφή της καρέκλας μέχρι τους τροχούς, σκουπίστε καλά τη σκόνη, τα χνούδια, τις τρίχες ή άλλα υπολείμματα. Εάν υπάρχουν σημεία που είναι δύσκολο να φτάσετε με την ηλεκτρική σας σκούπα, χρησιμοποιήστε ένα ξεσκονόπανο.

Σκουπίστε την καρέκλα με διάλυμα σαπουνιού και νερού

Ανακατέψτε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων (ήπιο καθαριστικό) με χλιαρό νερό είτε σε ένα μικρό μπολ είτε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Σκουπίστε απαλά όλες τις επιφάνειες της καρέκλας με ένα πανί βουτηγμένο στο διάλυμα ή ψεκάστε ελαφρά την καρέκλα με το διάλυμα και ταμπονάρετε με ένα πανί.

Χρησιμοποιήστε αρκετή ποσότητα για να καλύψετε την επιφάνεια της καρέκλας, αλλά όχι τόσο ώστε να μουλιάσει γιατί αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τα υλικά της καρέκλας.

Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Βρέξτε ένα άλλο πανί με καθαρό νερό και σκουπίστε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα άλλο καθαρό πανί για να στεγνώσετε σκληρές επιφάνειες όπως τα μπράτσα και πόδια τις καρέκλας.

Αφήστε τις μαλακές επιφάνειες όπως τα υφασμάτινα καθίσματα να στεγνώσουν στον αέρα—ή, εάν βιάζεστε να επιστρέψετε στο καθιστικό, μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε την υγρασία με στεγνωτήρα μαλλιών σε κρύο αέρα.

Αντιμετωπίστε τους λεκέδες με οινόπνευμα ή άλλο καθαριστικό

Εάν το διάλυμα σαπουνιού πιάτων δεν σας απαλλάσσει από κάποιους επίμονους λεκέδες, ένα καθαριστικό με βάση το οινόπνευμα μπορεί να τους εξαφανίσει. Πρώτα, δοκιμάστε σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή της καρέκλας – όπως το κάτω μέρος του καθίσματος – για να βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό δεν θα βλάψει το ύφασμα. Στη συνέχεια τρίψτε απαλά μερικές σταγόνες στον λεκέ, χωρίς να κορεστεί το ύφασμα. Αφαιρέστε τα υπολείμματα με ένα υγρό πανί και αφήστε το ύφασμα να στεγνώσει στον αέρα. Το οινόπνευμα θα στεγνώσει γρήγορα.