Πώς να σχεδιάσετε το ιδανικό γραφείο

Κατά μέσο όρο ένα άτομο ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε ένα γραφείο. Ωστόσο, στην περίπτωση ενός επιχειρηματία η διάρκεια της εργασίας τείνει να διαρκεί έως και 10 ώρες την ημέρα, οπότε η δημιουργία αυτού του χώρου οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη και λειτουργική.

Ένα τακτοποιημένο καθαρό και διακοσμημένο γραφείο έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και διεγείρει τη δημιουργικότητα. 

Επίσης σύμφωνα με τους ψυχολόγους το περιβάλλον που δημιουργείται σε αυτό το χώρο επηρεάζει άμεσα την παραγωγικότητα και την προσωπική απόδοση. 

Επομένως, είναι σημαντικό όταν επιλέγετε το σχέδιο και τα αντικείμενα για το γραφείο σας να έχετε κατά νού ότι θα πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε άνετα αλλά όχι πολύ άνετα για να αποτρέψετε την εστίαση στην επιχείρησή σας και τις επιχειρηματικές σας βλέψεις.

Οι επαγγελματίες σχεδιαστές συνιστούν ότι πρέπει πριν από το σχεδιασμό του γραφείου σας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται σε κτίριο εταιρειών ή στο σπίτι σας  να απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις.

  • Τι δουλειά θα κάνετε σε αυτό το χώρο;
  • Θα σας επισκεφτούν εξωτερικοί πελάτες εκεί;
  • Θα έχουν πρόσβαση οι συνάδελφοί σας για να συνεργαστούν;
  • Τι είδους υλικά χρειάζεστε για προβολή ή στη λήψη και ποια μπορούν να αρχειοθετηθούν;
  • Τι είδους εξοπλισμού χρειάζεστε;
  • Θα κάνετε βίντεο διασκέψεις από εκεί;
  • Τι χρειάζομαι για να το κάνω;

Εξοπλισμός

Η ταχύτητα και η  απόδοση είναι οι βασικοί παράγοντες για ένα γραφείο. Πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αγορά σκεφτείτε αν χρειάζεστε πραγματικά αυτό τον εξοπλισμό. ( Για παράδειγμα ένα μεγάλο έγχρωμο φωτοαντιγραφικό) ή εάν θα καταλάβει μόνο χώρο και θα σας κάνει να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού σας χωρίς καλώδιο, κάτι που θα σας επιτρέψει να εργάζεστε καθισμένοι ή όρθιοι, γεγονός που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και αποφεύγει την ακαταστασία της καλωδίωσης.

Βασικός εξοπλισμός: τηλέφωνο με τηλεφωνητή και έναν υπολογιστή είτε φορητό είτε επιτραπέζιο, ένα γραφείο με τραπέζι και μία άνετη καρέκλα και ένα ή περισσότερα ντουλάπια αρχειοθέτησης.

Ο φωτισμός: ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος. Κατά προτίμηση επιλέξτε το παράθυρο με τρόπο που να φωτίζεται από το φως του ήλιου, καθώς αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να διευκολύνει την εργασία. Άπλετο φως!

Εάν πρέπει να βάλετε τεχνικό φωτισμό αναζητήστε το να είναι το πιο κοντινό πράγμα στο φυσικό φως και κατά προτίμηση κιτρινωπό, επειδή αυτός ο τόνος είναι πιο ζεστός και πιο άνετος. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο επιλέξετε λαμπτήρες υψηλής ισχύος για τις συννεφιασμένες μέρες. 

Πρέπει να έχετε κατά νού ότι αν ο φωτισμός είναι κακός αυτό θα επηρεάσει τη διάθεσή σας και κατά επέκταση την εργασιακή  σάς απόδοση.

Διακριτικότητα: κανείς δεν μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά σε μία περιοχή με θόρυβο και διακοπές. Όταν σχεδιάζετε το γραφείο σας επιλέξτε ένα απομονωμένο χώρο που μπορείτε να κλείσετε την πόρτα.

Οργάνωση: το να κρατάτε το γραφείο σας καθαρό θα μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας. Το γραφείο σας θα πρέπει να έχει μόνο τα αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή εργασία, όπως έναν υπολογιστή. Αποφύγετε να έχετε σωρούς χαρτιών η πάρα πολλά αντικείμενα για να μην σας αποσπάσουν την προσοχή. 

Οι λύσεις για να διατηρήσετε το γραφείο σας καθαρό είναι εύκολες και φθηνές: μολύβια, ντουλάπια αρχειοθέτησης,  δοχεία και διακοσμητικά κουτιά.