Συμβουλές για ένα τακτοποιημένο και καθαρό γραφείο

Ξεσκόνισμα, καθαρισμός, τακτοποίηση, οργάνωση…

Το πιο δύσκολο είναι να καθαρίζετε αποτελεσματικά και σε τακτική βάση! Εύκολο να το πεις όχι τόσο εύκολο να το κάνεις…

 Τα οφέλη από ένα καθαρισμένο γραφείο

Είτε εργάζεστε από το σπίτι είτε σε μία επιχείρηση, υπάρχουν πολλά οφέλη από το να έχετε ένα καθαρισμένο γραφείο, ξεκινώντας από την υγιεινή. Και ναι, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα, καθώς

πολλοί άνθρωποι τρώνε στο γραφείο τους το μεσημεριανό γεύμα είτε μια  λιχουδιά (snack) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και μετά, ανάμεσα στα ίχνη του καφέ και του τσαγιού το γραφείο απέχει πολύ από το καθαρό μέρος που ίσως  είχατε…Επομένως το να έχετε ένα καθαρό γραφείο αντικατοπτρίζει μία άρτια επαγγελματική εικόνα προς τους πελάτες σας και τους συναδέλφους σας!

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς θα πετύχετε την απαραίτητη  υγιεινή και την σωστή τακτοποίηση στο χώρο του γραφείου!

Αφαιρέστε τα πάντα από την επιφάνεια του γραφείου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν καθαρίσετε το γραφείο σας είναι,

Να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες του,

Στη συνέχεια βγάλτε τις κούπες του καφέ ή το φλιτζάνι του τσαγιού και καθαρίστε τα, το σημειωματάριο, το στυλό, το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο, και την οθόνη του υπολογιστή επίσης.

Αδειάστε όλα τα συρτάρια σας

Στο ίδιο πνεύμα, αδειάστε τα συρτάρια σας και αφαιρέστε οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τη δουλειά. Αποσμητικό, αποδείξεις παραγγελιών φαγητού περιοδικά κ.α. Κρατήστε μόνο ότι χρειάζεστε για να εργαστείτε και όχι κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή σας. Αδειάζοντας τα συρτάρια θα συνειδητοποιήσετε περισσότερο τι θα  κρατήσετε και τι πρέπει να απορρίψετε. Εν ολίγοις, καθαρίστε το γραφείο σας όσο το δυνατόν περισσότερο, εμπνευσμένο από τον μινιμαλισμό (λίγα και καλά)

Εμπνευστείτε από τον μινιμαλισμό και το Φενγκ Σούι

Όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως,

η έμπνευση από το μινιμαλισμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο. Η αποθήκευση και ο καθαρισμός! Ακριβώς όπως το μινιμαλισμό, το Φενγκ Σούι σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από αρνητικά στοιχεία επιτρέποντας στην ενέργεια να ρέει σωστά! Η θετικότητα, η παραγωγικότητα, η απόδοση και η δημιουργικότητα θα είναι εκεί!

Κεφάλειο Σκόνη

Δεν έχει νόημα να σκουπίζετε το γραφείο σας εάν δεν έχετε ξεσκονίσει επαρκώς τις επιφάνειες (γραφείο, καλοριφέρ, υπολογιστής, πληκτρολόγιο, φωτιστικά, περσίδες κλπ) Καθαρίστε λοιπόν με οργανωμένο τρόπο, ξεκινώντας πρώτα και αφαιρώντας τη σκόνη από τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας ένα ξεσκονόπανο η ένα βαμβακερό πανί.

Καθαρίστε τις επιφάνειες με ένα σκούπισμα

Μόλις αφαιρεθεί η σκόνη, προχωρήστε στον καθαρισμό των επιφανειών με ένα σκούπισμα η με τη χρήση καθαριστικού και απολυμαντικού. Προτιμήστε τα οικολογικά οικιακά προϊόντα και καθαρίστε το γραφείο σας με ένα σφουγγάρι για παράδειγμα. Καθαρίστε τις επιφάνειες πριν πάτε στο πάτωμα.

Σκουπίστε το πάτωμα και την Καρέκλα σχολαστικά

Η ηλεκτρική σκούπα να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο τακτικά καθώς διατηρεί για αρκετό χρονικό διάστημα το χώρο καθαρό. Κάντε το τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ώστε να εργάζεστε σε ένα υγιές περιβάλλον και να μην ξεχνάτε ποτέ την καρέκλα σας την έδρα και τα “μπράτσα” της καθώς και την πλάτη.

Ταξινόμηση, απόρριψη, αποθήκευση και οργάνωση

Τώρα, ήρθε η ώρα να ταξινομήσετε. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ταξινομήσετε τα έγγραφά σας, να πετάξετε αυτά που είναι άχρηστα, να αποθηκεύσετε τα έγγραφά σας κι άλλα στοιχεία. Εξάλλου ένα καλά καθαρισμένο και σωστά οργανωμένο γραφείο παρέχει μία αίσθηση ευεξίας και σας επιτρέπει να εργάζεστε αποτελεσματικά.

Τακτικός αερισμός στο χώρο του Γραφείου

Αερίστε το γραφείο το πρωί όταν φτάσετε ενώ ενεργοποιείται τον υπολογιστή σας ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος για τουλάχιστον 20 λεπτά, επίσης λίγο πριν αποχωρήσετε από την εργασία σας.

Συμπερασματικά

Η καθαριότητα στο χώρο του γραφείου είναι εξίσου σημαντική με την εκτέλεση των καθημερινών επαγγελματικών υποχρεώσεων, καθώς όσοι εργάζεστε σε ένα τακτοποιημένο και καθαρο γραφείο, τείνει να έχετε μεγαλύτερη συγκέντρωση, λόγω της ευταξίας της φρεσκάδας και της υγιεινής. Καθώς και της άψογης επαγγελματικής εικόνας και σεβασμού που προσφέρετε,στους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συναδέλφους σας!