Τι μπορούμε να περιμένουμε στη διακόσμηση γραφείων για το υπόλοιπο 2020

Η τεχνολογία έχει δραστικά αλλάξει το που, πότε και το πώς εργάζονται οι σημερινοί άνθρωποι. Ένας άλλος παράγοντας που δεν είναι και τόσο ελκυστικός αλλά εκ των πραγμάτων επηρεάζει τον σύγχρονο εργασιακό χώρο είναι η συνεχώς αυξανόμενη τιμή των εμπορικών ακινήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Καθώς το κόστος των παραδοσιακών συμβολαίων πολυετούς χρήσης έχει ανέβει διεθνώς, οι εμπορικοί ένοικοι ανά τον κόσμο που θέλουν να μπορέσουν να ισοσταθμίσουν τα έξοδα τους γρήγορα, στρέφονται σε μικρότερα και λιγότερο δαπανηρά γραφεία, που ανήκουν σε μεγαλύτερα κτίρια, όπου μπορούν να προσθέσουν ή να μειώσουν τετραγωνικά με πολύ γρηγορότερο ρυθμό.

Pop up privacy booths

Το πρόβλημα όμως με τα ανοιχτά γραφεία, τύπου open space, είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν τα προτιμούν (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στο Facebook και στο Google, αυτοί έχουν… τσουλήθρα στο γραφείο!). Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία ανοιχτού τύπου βιώνουν μεγαλύτερο στρες, χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης και αισθητά χαμηλότερο κίνητρο για εργασία. Αντίθετα, οι ιδιωτικοί χώροι μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και κατά επέκταση την απόδοση όλης της εταιρείας.

Έξυπνοι χώροι

Με τους εργαζόμενους πιο δραστήριους από ποτέ, οι οργανισμοί θα αρχίσουν να βασίζονται σε εφαρμογές που παρακολουθούν δεδομένα και συγκεντρώνουν στοιχεία για το πώς οι εργαζόμενοι κινούνται και χρησιμοποιούν ένα γραφείο. Αυτές οι αναλύσεις θα πληροφορήσουν τους οργανισμούς πως μπορούν σε πραγματικό χρόνο να βελτιστοποιήσουν τον χώρο τους και την χρήση ενέργειας.

Κοινόχρηστοι χώροι

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εργαστούν σε ευέλικτους και κοινούς / κοινόχρηστους χώρους, θα δώσουν προτεραιότητα σε εκείνους που παρέχουν μια αίσθηση κοινότητας ,κάτι που παραδοσιακά παρέχουν όλες οι εταιρείες και επιχειρήσεις.

Έμφαση στην καλή υγεία των εργαζομένων

Τα δεδομένα αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση και επιθυμούν την ασφάλεια υγείας. Οι εργοδότες απάντησαν αναλόγως με το ένα πέμπτο των οργανισμών να αναφέρουν ότι αύξησαν αρκετά τα bonus υγείας στους εργαζομένους. Αυτή η έμφαση στην καλή υγεία τους, μεταφράζεται με επιτυχία στον σύγχρονο χώρο εργασίας.

Μία σπιτική αίσθηση στο γραφείο

Οι σχεδιαστές αναφέρουν ότι προσπαθούν να σχεδιάσουν χώρους που να κάνουν το εργατικό δυναμικό να αισθάνεται σαν το σπίτι του, όταν είναι μακριά από αυτό.
“Βρίσκουμε ότι οι πελάτες μας θέλουν χαρακτηριστικά οικιακού χωρου στην επιχείρησή τους, είτε πρόκειται για μαξιλάρια διακόσμησης σε έναν καναπέ είτε για μια ταπετσαρία”. “Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο γραφείων όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να γυρίσουν τρέχοντας στο σπίτι τους”