Δουλεύοντας από το σπίτι; Τότε ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε την καρέκλα του γραφείου σας

Οι εταιρείες έχουν κατανοήσει από καιρό τα οφέλη με το να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, πολλοί άνθρωποι ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται αναβαθμίσεις στην εγκατάσταση του οικιακού τους γραφείου. Κι αν αυτό ισχύει για εσάς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απαλλαγείτε από την δυσλειτουργική καρέκλα γραφείου και να την αντικαταστήσετε με μία καρέκλα αναπαυτική, εργονομική και ασφαλής.

Η σχέση μεταξύ στάσης και υγείας

Όσον αφορά τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και υγιούς χώρου εργασίας, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την καρέκλα που θα καθίσετε για οκτώ και δέκα ώρες την ημέρα. Η κακή στάση του καθίσματος έχει συνδεθεί επιστημονικά με πολλά προβλήματα υγείας, όπως πόνος στον ώμο και στην πλάτη, γρήγορη κόπωση, κακή διάθεση, κακή κυκλοφορία, μέτρια αναπνευστική ικανότητα, και πονοκεφάλους.

Όταν έχουμε κακή στάση προσθέτουμε ένταση και συμπίεση σε δομές που δεν προορίζονταν να αντέξουν αυτό το επιπλέον βάρος. ( αυχένας, μέση) Αυτές οι καταπονήσεις συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και καταστρέφουν τα οστά, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους μας, ακόμη και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται οι μύες μας.

Ένα “είδος” κακής στάσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Όπως όταν κάθεστε μπροστά στο κάθισμα μιας καρέκλας, με τη λεκάνη σας να δείχνει στο πίσω μέρος της καρέκλας υπό γωνία 45 μοιρών. Αυτή η στάση ασκεί πίεση στο ιερό σας, το οποίο είναι η οσφυϊκή δομή σε σχήμα ασπίδας στη βάση των οσφυϊκών σπονδύλων σας.

Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εργονομικές καρέκλες υψηλού επιπέδου στο σπίτι τους, και ο λόγος είναι ότι ξόδεψαν αρκετό χρόνο στην αγορά του γραφείο τους, χωρίς ωστόσο να δώσουν ιδιαίτερη σημασία και στο κάθισμα.

Ωστόσο τώρα που πρόκειται να εργαστείτε από το σπίτι πρέπει να αναθεωρήσετε και να επενδύσετε σε μία καρέκλα που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σας!

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει μία καλή εργονομική καρέκλα γραφείου;

Εξετάζοντας πρώτα το “συμβατικό” στυλ στις καρέκλες γραφείου, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχει μία εργονομική καρέκλα όπως

Ύψος καθίσματος

Το ύψος του καθίσματος του γραφείου πρέπει να ρυθμίζεται εύκολα. Ενας μοχλός ρύθμισης είναι ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό. Ενα ύψος καθίσματος πού κυμαίνεται από περίπου 16 έως 21 ίντσες από το πάτωμα πρέπει να λειτουργεί για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό επιτρέπει στο χρήστη να έχει τα πόδια του επίπεδα στο πάτωμα.

Πλάτος και βάθος καθίσματος

Το κάθισμα πρέπει να έχει αρκετό πλάτος και βάθος για να υποστηρίζει άνετα κάθε χρήστη.

Συνήθως το πλάτος είναι 17 έως 21 ίντσες. Το βάθος από μπροστά προς τα πίσω του καθίσματος πρέπει να είναι αρκετό, ώστε ο χρήστης να μπορεί να καθίσει με την πλάτη του στην πλάτη της εργονομικής καρέκλας γραφείου αφήνοντας περίπου 24 ίντσες μεταξύ του πίσω μέρους των γονάτων και του καθίσματος της καρέκλας. Η κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω του καθίσματος πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη.

Οσφυϊκή υποστήριξη

Η στήριξη κάτω πλάτης σε  εργονομική καρέκλα είναι πολύ σημαντική. Η οσφυϊκή σπονδυλική στήλη έχει μία εσωτερική καμπύλη, και το κάθισμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς στήριξη για αυτή την καμπύλη τείνει να οδηγεί σε κάμψη που “ισοπεδώνει” τη φυσική καμπύλη και τεντώνει τις δομές στην κάτω σπονδυλική στήλη. Μία  εργονομική καρέκλα θα πρέπει να έχει οσφυική ρύθμιση τόσο σε ύψος όσο και σε βάθος, ώστε κάθε χρήστης να έχει τη σωστή εφαρμογή για να υποστηρίξει την εσωτερική καμπύλη του κάτω μέρους.

Πλάτη καρέκλας

Η πλάτη μιας εργονομικής καρέκλας γραφείου πρέπει να έχει πλάτος 12 έως 19 ίντσες. Εάν η πλάτη του καθίσματος είναι ξεχωριστή από το κάθισμα, πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη σε ύψος και γωνία. Θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, και πάλι με ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή στήριξη της οσφυϊκής περιοχής. Εάν η καρέκλα γραφείου έχει το κάθισμα και την πλάτη μαζί ως ένα κομμάτι, η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη σε εμπρός και πίσω γωνία, με ένα μηχανισμό ασφάλισης για να το ασφαλίσει από το να πάει πάρα πολύ πίσω όταν ο χρήστης έχει καθορίσει την κατάλληλη γωνία.

Υλικό κατασκευής καθίσματος

Το υλικό στο κάθισμα της καρέκλας γραφείου και στην πλάτη πρέπει να έχει αρκετή επένδυση ώστε να είναι άνετο για τον χρήστη καθώς και για τις παρατεταμένες χρονικές περιόδους εργασίας

Μπράτσα

Τα μπράτσα των καρεκλών γραφείου πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα. θα πρέπει να επιτρέπουν στα χέρια του χρήστη να ξεκουράζονται άνετα και να χαλαρώνουν οι ώμοι. Οι αγκώνες και τα κάτω χέρια πρέπει να ακουμπούν ελαφρά και το αντιβράχιο δεν πρέπει να βρίσκεται στο υποβραχιόνιο κατά την πληκτρολόγηση.

Περιστρεφόμενη καρέκλα

Η εργονομική καρέκλα πρέπει να περιστρέφεται εύκολα, ώστε ο χρήστης να μπορεί να φτάσει σε διαφορετικές περιοχές του γραφείου του χωρίς να τεντωθεί.