Μουσική και παραγωγικότητα στο γραφείο

Τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς μουσική; Ακούμε ενώ κάνουμε δουλειές στο σπίτι, στις πιο δύσκολες προπονήσεις μας και στα ποτά μετά τη δουλειά με φίλους. Είναι κάτι στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε, ή έτσι φαίνεται…

Γιατί όμως όταν πρόκειται για αναπαραγωγή μουσικής στο γραφείο, τα πράγματα λίγο αλλάζουν; Μερικοί εργαζόμενοι βρίσκουν ευχάριστη την ακρόαση κομματιών και άλλοι πιστεύουν ότι είναι ακριβώς το αντίθετο: μια ανεπιθύμητη απόσπαση της προσοχής. Πολλοί από τους εργαζόμενους προτιμούν τη μουσική στο γραφείο, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ορισμένοι υπάλληλοι θέλουν απλώς να εργάζονται σε πλήρη σιωπή – και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και αποδεκτό.

Η μουσική μπορεί να γεμίσει τη σιωπή, με ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων να δηλώνουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έλκονται να ακούν μουσική στο χώρο εργασίας.

Με όποιον τρόπο κι αν αισθάνεστε για αυτό, είναι καλό να έχετε την επιλογή να συζητήσετε τι είναι σωστό για εσάς και την ομάδα σας. Σε μερικά γραφεία δεν αφήνουν καν τους εργαζομένους τους να ακούν μουσική. Αυτό είναι πολύ περίεργο να το ακούς, ειδικά αφού αρκετοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βοηθά τα επίπεδα παραγωγικότητάς τους και, κατά συνέπεια, τη συνολική τους απόδοση στην εργασία.

Πολλοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν τον ήχο της μουσικής καθώς βυθίζονται στις καρέκλες του γραφείου τους γιατί τους παρακινεί να κάνουν τη δουλειά τους με ταχύτητα.

Τα γραφεία που επιτρέπουν τη μουσική να ρέει ελεύθερα θα προσφέρουν είτε ένα ραδιόφωνο είτε ένα έξυπνο ηχείο για χρήση, το οποίο εισάγει προσωπικές λίστες αναπαραγωγής.

Μερικοί εργαζόμενοι βρίσκουν ότι η μουσική αυξάνει την παραγωγικότητά τους στο γραφείο , αλλά αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα συζήτηση σχετικά με ποιο ραδιοφωνικό σταθμό να εγκαταστήσουν.

Το μουσικό γούστο είναι φυσικά προσωπική προτίμηση. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν αναπόφευκτα αντικρουόμενες απόψεις για το ποιο ραδιοφωνικό κανάλι είναι «το καλύτερο» και ποιο είδος μουσικής πρέπει (ή δεν πρέπει) να παίζεται καθημερινά.

Τώρα που η εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης μειώνεται και τα γραφεία επιστρέφουν στο νέο «κανονικό», πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε εργαζόμενος είναι διαφορετικός και θα έχει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της εργασίας.

Όλοι όσοι έρχονται στο γραφείο πρέπει να ληφθούν υπόψη – είτε πρόκειται για κάποιον που μπορεί να δουλέψει μόνο με μουσική υπόκρουση είτε για κάποιον που απλά δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτό.

Για το λόγο αυτό, οι εταιρίες πρέπει να συμβιβαστούν εισάγοντας ήσυχους χώρους στους οποίους μπορούν να διαφύγουν οι εργαζόμενοι, παράλληλα με περιοχές γεμάτες μουσική. Η πλήρης εξάλειψη της μουσικής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά η παράβλεψη όσων τη βρίσκουν αποσπώντας την προσοχή είναι επίσης άδικη.

Συνολικά, οι άνθρωποι φαίνεται να αγαπούν να ακούν μουσική στη δουλειά. Έτσι, οι εταιρείες θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουν το ενδεχόμενο να το ενσωματώσουν στο καθεστώς του γραφείου τους (αν δεν το κάνουν ήδη), καθώς αποκομίζει τόσα πολλά οφέλη. Και για όσους προτιμούν ένα πιο ήσυχο περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και να ληφθεί υπόψη από τη διοίκηση. Εξάλλου, όλα δεν ταιριάζουν σε όλους.