Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ποιότητα του φωτός που λαμβάνετε καθημερινά επηρεάζει την ευημερία σας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Επιπλέον είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία.
Μία κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει συνεχείς πονοκεφάλους, άγχος, διαταραχές της όρασης, ζάλη και άλλες παθολογίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας και επιπλέον μη παραγωγικές συμπεριφορές για την εκτέλεση των εργασιών σας στο γραφείο.
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ώστε να επιλέξετε το σωστό φωτισμό στο γραφείο σας.
Το ιδανικό θα ήταν να έχετε φυσικό φωτισμό, με το ηλιακό φως να είναι στη γωνία και την ένταση που πρέπει κατά τη διάρκεια της μέρας.( Η σωστή τοποθέτηση κουρτινών κ.α είναι σημαντική)
Εξάλλου είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των βιορυθμών μας ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσετε το φυσικό φως σε κάθε στιγμή της ημέρας.
Τα χειριστήρια φωτισμού σε ένα γραφείο σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε το φως σε διαφορετικούς χώρους εργασίας. Αυτό εγγυάται ένα πιο άνετο περιβάλλον για την εκτέλεση της εργασιακής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες αυτά είναι τα κατάλληλα επίπεδα lux που ένα γραφείο πρέπει να διαθέτει, ώστε να θεωρηθεί αποτελεσματικό.
- Διάδρομοι: από 150 έως 500 lux.
- Χώροι αφιερωμένοι σε αρχεία: από 100 έως 400 lux.
- Διοικητική στάθμη εργασίας: 400 έως 700 lux.
- Εργασία σε δημιουργικούς χώρους, πίνακες σχεδίασης: κ.α
Από 600 έως 1500 lux.
- Αίθουσες συσκέψεων: ( γενικός φωτισμός) από 200 έως 350 lux.
- Αίθουσες συσκέψεων: (spot)
από 400 έως 700 lux.
Η σημασία της φωτεινότητας
Όσον αφορά τη φωτεινότητα, είναι λογικό να έχουμε κοινόχρηστους χώρους και κουζίνες που έχουν βρεθεί με φυσικό φως καθώς αυτό το φως είναι διάχυτο. Ωστόσο στους χώρους εργασίας περιοριζόμαστε από την τεχνολογία μας.
Το φώς από τους φορητούς υπολογιστές και τους επιτραπέζιους υπολογιστές δεν είναι πουθενά κοντά στη δύναμη και τη φωτεινότητα του ήλιου, οπότε η φωτεινότητα του φυσικού φωτός, μπορεί να ξεπεράσει αυτό που μπορούμε να δούμε στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα γραφεία και οι χώροι εργασίας απαιτούν ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, ένα περιβάλλον στο οποίο μέρος της έντασης του ήλιου αποκλείεται η διαχέεται.
Φωτισμός και παραγωγικότητα
Ο σωστός φωτισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο δημιουργικοί και να έχουν πιο δημιουργικές ιδέες.
Δημιουργικά είστε στα καλύτερά σας όταν είστε ξεκούραστοι, και ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να σας βάλει σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας.
Όμως ο φωτισμός που είναι πολύ χαμηλός μπορεί να κουράσει τα μάτια και να σας κάνει να νιώσετε υπνηλία ή υπερένταση, αντιθέτως ο υπερβολικά φωτεινός φωτισμός μπορεί να είναι “σκληρός” για τα μάτια σας, και να προκαλέσει συμπτώματα ημικρανιών.
Χρώμα και θερμοκρασία φωτισμού γραφείου
Το χρώμα και η θερμοκρασία του φωτισμού γραφείου πρέπει να διαφέρουν ανάλογα με τη λειτουργία του χώρου. Η σωστή ποσότητα φωτός αλλά και της έντασης του, είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες και είναι στοιχεία που πρέπει να εξετάζουμε στο σχεδιασμό μας.
Εν κατακλείδι, εάν ο εγκέφαλος εργάζεται πολύ σκληρά για να συμπληρώσει τα “κενά” στον φωτισμό, έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται γρήγορη κόπωση, μείωση της ικανότητας και της θετικής διάθεσης να είστε δημιουργικοί και παραγωγικοί.
Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό κατά το σχεδιασμό του γραφείου, να μελετήσετε την τοποθέτηση κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων, ώστε να ολοκληρώνετε τους εργασιακούς στόχους της ημέρας με άνεση και ασφάλεια.