Πράσινα φυτά στο γραφείο μου

Αντί να είναι μία απλή περιττή πολυτέλεια, η παρουσία πράσινων φυτών στο χώρο εργασίας έχει πολλές αρετές και οφέλη. Εχει μετρηθεί από διάφορες επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν: Τα φυτά βελτιώνουν το ποσοστό συγκέντρωσης και την παραγωγικότητα, καταπολεμώντας αποτελεσματικά την απουσία του εργασιακού στρες.

Απελευθερώστε τον χώρο εργασίας

Αλλά προσέξτε, ή “πράσινοποίηση” του χώρου εργασίας σας δεν σημαίνει να τοποθετήσετε χωρίς όρια την συλλογή των κάκτων στο γραφείο σας!

Για να απολαύσετε τα οφέλη των φυτών διατηρώντας ταυτόχρονα τις ιδέες σας ξεκάθαρες, είναι καλύτερα να βελτιστοποιήσετε το χώρο εργασίας σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να βρείτε το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσετε τον μίνι κήπο σας, ο οποίος θα πρέπει να εκτίθεται και στο φως, όχι πολύ κοντά σε πηγή θερμότητας, και στην οπτική σας όψη όταν εργάζεστε. Μόλις προσδιορίσετε την ιδανική τοποθεσία απλώς αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη ως προς την επιλογή των φυτών που αγαπάτε και θεωρείτε πως ταιριάζουν ιδανικά με το χώρο εργασίας.

Μία καλή ιδέα ένα είναι μία στήλη πράσινων φυτών.

Χωρίστε τα φυτά

Σε κοινόχρηστα γραφεία, είτε μεγάλα είτε μικρά, οι χώροι εργασίας συχνά στερούνται ιδιωτικότητας, κάτι που πολύ συχνά αποσπά την προσοχή του προσωπικού. Εάν συμβαίνει αυτό, σκεφτείτε ότι μερικά πράσινα μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά χωρίσματα που βοηθούν  να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε μία φυσαλίδα- όαση πρασίνου, ακόμη και σε ανοιχτό (open space) γραφείο. Η εταιρεία σας δεν έχει προγραμματίσει να χρησιμοποιήσει ένα εξειδικευμένο τοπίο – χώρο; Απλώς ζητήστε από τη διεύθυνσή σας άδεια για να εγκαταστήσετε έναν τοίχο με γλάστρες μεταξύ του γραφείου σας και του γειτονικού σας γραφείου και αν αρνηθούν θυμηθείτε ότι αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητα σας κατά 15% βάσει ερευνών.

Αναπτύξτε τα φυτά στο ταβάνι

Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να εγκαταστήσετε γλαστρα στο πάτωμα ή αν αυτό εμποδίζει την κίνηση μεταξύ των εργαζομένων- πελατών, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεγαλώσετε τα πράσινα φυτά σας σε ύψος! Μερικά παχύφυτα, φυτεύονται σε όμορφα κρεμαστά από το ταβάνι, δίνοντας στο χώρο εργασίας σας μία σύγχρονη πινελιά χωρίς να απαιτείται πάρα πολύ πότισμα αλλά και ιδιαίτερη φροντίδα. Μία πολύ απλή λύση για υιοθέτηση χωρίς δισταγμό!

Αξιοποιήστε τα περβάζια παραθύρων

Στο γραφείο όπως και στο σπίτι, ένα άλλο τέχνασμα διακόσμησης είναι να συσσωρεύονται πράσινα φυτά σε περβάζι παραθύρου. Όχι μόνο τα φυτά επωφελούνται από το μέγιστο ποσοστό ηλιοφάνειας, αλλά επιπλέον αυτή η μίνι όαση που βρίσκεται μπροστά από μία πηγή φωτός φέρει μία αίσθηση αναζωογόνησης.

Για ένα βέλτιστο διακοσμητικό αποτέλεσμα σκεφτείτε να αναμείξετε γλάστρες όλων των χρωμάτων και φυτών διαφορετικών μεγεθών και διαφορετικών υφών: Παχύφυτα, φτέρες, ορχιδέες.

Ποιες ποικιλίες πράσινων φυτών είναι κατάλληλες για το  γραφείο;

Πρώτα απ’ όλα τα φυτά αναγνωρίζονται για τις “καθαριστικές” αρετές τους, τα οποία θα φιλτράρουν τον αέρα, δεσμεύοντας τις τοξικές ουσίες που εκπέμπονται από εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, περιορίζοντας ακόμη και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από υπολογιστές και τηλέφωνα. Αυτό είναι το “θαύμα”  της φύσης που μπορεί να γίνει από την aloe vera, τους κάκτους, τον κισσό, τους φοίνικες. κ.α

Τέλος αν εργάζεστε σε ένα δημιουργικό γραφείο μη διστάσετε να επιλέξετε πολύχρωμα λουλούδια καθώς δημιουργούν μια αισιόδοξη ενέργεια στον χώρο.

Συμπερασματικά

Ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον απαιτεί την παρουσία πρασίνου, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ψυχολογική ευεξία κατά τη διάρκεια της εργασίας, ταυτόχρονα να δεσμεύσει και να απορρίψει διάφορες τοξικές ουσίες και σκόνη απελευθερώνοντας και το πολύτιμο οξυγόνο που χρειαζόμαστε για τη ζωή. Επίσης δημιουργείται ένα οικολογικό προφίλ, που μπορεί να ευνοήσει και τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τα συμφέροντα μιας εταιρείας!

Το πράσινο είναι απαραίτητη πηγή “ζωής” ακόμη και στο αυστηρό εργασιακό περιβάλλον.