Συμβουλές για την οργάνωση και τη διακόσμηση του ανοιχτού γραφείου

Εργάζεστε σε ανοιχτό χώρο με γραφεία, και ονειρεύεστε ένα γραφείο μόνο για εσάς!

Ένα προσωπικό γραφείο; Κουραστήκατε από έναν ομοιόμορφο χώρο εργασίας που δεν ταιριάζει σύμφωνα με τις επιθυμίες σας; Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να δημιουργήσετε έναν δικό σας χώρο ώστε να μπορείτε να νιώθετε πιο παραγωγικοί και ήρεμοι.

Ορίστε και οργανώστε τον χώρο εργασίας σας

Οποιος δεν έχει εργαστεί ποτέ σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορεί να μετρήσει το μέγεθος της επιθυμίας και της ανάγκης να έχει ένα προσωπικό γραφείο. Μεταξύ της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο “ανοιχτό γραφείο” ( open space) που πολλοί μιλούν ταυτόχρονα είναι δύσκολο να βρεθείτε πολλές φορές συγκεντρωμένοι. Ωστόσο μπορείτε να ξεκινήσετε οριοθετώντας το χώρο εργασίας σας, τοποθετώντας τα αντικείμενα του γραφείου σας με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, τοποθετήστε τον υπολογιστή σας έτσι ώστε να μην έρχεστε σε απευθείας επαφή με τα γραφεία των υπολοίπων εργαζομένων. (Εάν είναι εφικτό)

Τοποθετήστε τις στοίβες των αρχείων σας με οργανωμένο τρόπο. Η καθαρή και ευχάριστη επιφάνεια εργασίας είναι στην διάθεσή σας.

Τακτοποιήστε τα προσωπικά σας αξεσουάρ γραφείου έτσι ώστε να νιώθετε σαν στο σπίτι σας!

Σε ανοιχτό χώρο φέρτε μια προσωπική πινελιά στο γραφείο σας

Πολλοί υπάλληλοι δεν τολμούν να διεκδικήσουν τον “προσωπικό τους χώρο” στο εργασιακό περιβάλλον. Χωρίς να απαιτείται να διακοσμήσετε το γραφείο σας από το δάπεδο μέχρι την οροφή! Μην διστάσετε να εξατομικεύστε την “προσωπική σας ζώνη” με διακοσμητικές πινελιές. αντί να τοποθετείτε τον εαυτό σας πίσω από αφίσες οι άλλοι επιβλητικά αντικείμενα, προτιμήστε αξεσουάρ κομψά η αστεία που νιώθετε ότι σας ταιριάζουν! Σημειώσεις, αυτοκόλλητα, σημειωματάριο,μία πένα, τόσα πολλά μικρά αντικείμενα που θα “οριοθετήσουν” τον χώρο εργασίας σας ειδικά αν τα έχετε επιλέξει εσείς οι ίδιοι!

Επίσης οι φωτογραφίες από την οικογένειά σας και συνοδευόμενη από την αγαπημένη σας κούπα καφέ, θα δημιουργήσουν μία οικεία ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια ενός διαλείμματος.

Σκεφτείτε πράσινα φυτά για να διακοσμήσετε το γραφείο ανοιχτού χώρου σας

Αναγνωρισμένα για τις χαλαρωτικές, διακοσμητικές τους ιδιότητες, τα πράσινα φυτά είναι ιδανικά για να σας βοηθήσουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας στο χώρο του γραφείου. Όχι μόνο βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, άλλα δημιουργούν επίσης “μικρά διαμερίσματα” για να εξασφαλίσετε την προσωπική σας εργασιακή περιοχή! Τα παχύφυτα και οι κάκτοι είναι πολύ κομψά και ταυτόχρονα, δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να μην ανησυχείτε σχετικά με τη συντήρηση τους.

Σε ανοιχτό χώρο επιλέξτε ευχάριστο φωτισμό στο γραφείο σας

Ανάμεσα στο μπλε φως στην οθόνη, που κουράζει τα μάτια και τα απαλά φώτα νέον στην οροφή, δεν είναι περίεργο να είστε εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας! Το φως παίζει μεγάλο ρόλο στο ηθικό σας και αν δεν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε ένα προσωπικό γραφείο κοντά σε ένα παράθυρο, τότε πρέπει να επιλέξετε ένα ευχάριστο φωτισμό. Το ζεστό φώς μπορεί να συμπληρώσει τέλεια άλλες πηγές φωτισμού περιβάλλοντος και να σας βοηθήσει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας σε ένα ανοιχτό χώρο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και καλύτερη εργασιακή απόδοση καθώς μειώνεται η κόπωση στα μάτια.

Συμπερασματικά

Τα ανοιχτά τύπου γραφεία μπορεί να αναβαθμίζουν την ανάγκη για άμεση επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα οικοσύστημα συνεργατικότητας. Από την άλλη, θέλει πολλούς εργαζόμενους να δυσφορούν εξαιτίας της “ηχορύπανσης” αλλά και της έλλειψης ενός προσωπικού χώρου, καθώς η “ύπαρξη” του συμβάλει στην ξεχωριστή επαγγελματική ταυτότητα, εξατομικεύει τις ιδιαίτερες εργασιακές ανάγκες των υπαλλήλων, και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα “ατομικό καταφύγιο” ώστε να επιτευχθούν οι δύσκολοι εργασιακοί στόχοι.