Χρήσιμες συμβουλές για την τηλεργασία από το σπίτι

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την βελτιστοποίηση της τηλεργασίας.

Τηλεργασία, το λατρεύετε η το μισείτε; Επειδή δεν έχετε πάντα μία επιλογή αυτές τις μέρες, είναι καλύτερο να διεκδικείτε όλες τις πιθανότητες με το μέρος σας για να αξιοποιήσετε  στο έπακρο τις δυνατότητες που σας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να εργάζεστε από το σπίτι και να είστε εξίσου παραγωγικοί και ικανοποιημένοι.

Τακτοποιήστε το χώρο εργασίας

Είναι δεδομένο πως ένα τακτοποιημένο και καθαρό γραφείο στο σπίτι προδιαθέτει θετικά τον εργαζόμενο, καθώς με την έναρξη της εργασιακής δραστηριότητας τα προσωπικά και επαγγελματικά αντικείμενα βρίσκονται σε τάξη, επιτρέποντας την ομαλή λειτουργία και την ταχύτατη ανάπτυξη ενός επαγγελματικού σχεδίου.

Εργαστείτε με τα “καλά” σας …

Πολλοί εργαζόμενοι ίσως δυσφορούν και δυσκολεύονται για την θολή γραμμή, που αναπτύσσεται μεταξύ της εργασίας και της ιδιωτικής ζωής. Γι’αυτο το λόγο διατηρήστε ορισμένα σημεία αναφοράς!

Αποφύγετε την τηλεργασία φορώντας τις πιτζάμες. Φροντίσετε την ατομική σας υγιεινή, όπως ένα αναζωογονητικό ντους και το απαραίτητο βούρτσισμα των δοντιών κ.α. Προσπαθείτε να εργάζεστε τη συνηθισμένη ώρα, συνεχίζετε μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασιακή σας υποχρέωση, με το απαραίτητο διάλειμμα.

Λειτουργικές ιδέες που πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες σας, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Αλλά αν πρέπει πραγματικά να προσθέσετε μία ώρα εργασίας το βράδυ για να αντισταθμίσετε  την “απουσία” παιδικής μέριμνας, οφείλετε να το προγραμματίσετε από το πρωί ώστε να ελέγξετε την ρουτίνα σας.

Διατηρούμε επικοινωνιακή επαφή

Για πολλούς ίσως, η δυσκολία που δημιουργείται στην τηλεργασία δεν είναι άλλη από την απομόνωση! Τηλέφωνο, τηλεδιάσκεψη, ανταλλαγή μηνυμάτων, ηλεκτρονική αλληλογραφία, και διάφορα άλλα εργαλεία συνεργασίας, που πρέπει να χρησιμοποιούνται ώστε να διατηρείτε την απαραίτητη επαφή με τους συναδέλφους σας. Προσέξτε να μην πέσετε στο αντίθετο άκρο, ωστόσο: ολόκληρη η ομάδα δεν χρειάζεται να γνωρίσει τις ώρες των διαλειμμάτων σας για καφέ κ.α. Απλώς ενημερώστε όταν δεν θα είστε διαθέσιμοι, όταν πρέπει να εργαστείτε απερίσπαστα για παράδειγμα. Μην διστάζετε να κάνετε  ερωτήσεις όταν οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς, ακόμη και από απόσταση, και μείνετε συντονισμένοι.

“Ατομική προστασία”

Είναι ουσιαστικής σημασίας για τα όρια της ιδιωτικής ζωής, την παραγωγικότητα, και τη διατήρηση των σημείων αναφοράς. Αρκεί να πείτε στον εαυτό σας ότι θα ήταν λάθος να γευματίσετε μπροστά από τον υπολογιστή, να εργαστείτε χωρίς διακοπή μέχρι το βράδυ, παραμελώντας ακόμη και τους συντρόφους σας και ενδεχομένως τα παιδιά σας, εξαιτίας του εργασιακού φόρτου που σας “πιέζει”.

Στην τηλεργασία, πρέπει να κάνετε όπως το γραφείο, από το μεσημεριανό διάλειμμα, ως στο διάλειμμα για καφέ! Επίσης να αφιερώνετε τον απαραίτητο χρόνο για να απομακρύνεστε και να ξεκουράζεστε από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τεντωθείτε, κοιτάξτε έξω από το παράθυρο, ακόμη περπατήστε για 10 λεπτά στο διάδρομο γυμναστικής εφόσον υπάρχει στο χώρο σας. Διαφορετικά περπατήστε στο πάρκο της γειτονιάς, καθώς μπορεί να συμβάλει στην πνευματική σας αναζωογόνηση και να σας δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να εμπνευστείτε καινούργιες ιδέες- προτάσεις για την εργασία της ημέρας!

Συμπερασματικά

Η τηλεργασία είναι η νέα πραγματικότητα στο χώρο εργασίας. Όλο και περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν πιλοτικά και υποχρεωτικά αυτό το σύστημα εργασίας, με κύριο στόχο να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Επίσης η τηλεργασία επιτρέπει στους εργαζόμενους από το σπίτι, να αναπτύξουν το δικό τους “εργασιακό οικοσύστημα” ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση επαγγελματικά, πνευματικά και ψυχολογικά ώστε να εκπληρώνουν με ασφάλεια και άνεση τις υποχρεώσεις τους.

Επομένως η διαμόρφωση ενός ξεχωριστού χώρου, με το ανάλογο γραφείο, και την δημιουργία μιας ρουτίνας, που θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή κρίνεται απαραίτητη.

Εν κατακλείδι για πολλούς αυτή η μετάβασή μπορεί να είναι δυσλειτουργική, και για άλλους μία χρυσή ευκαιρία να αναπτύξουν εντός της οικίας τους ένα “εργασιακό παράδεισο”