Έξυπνη εργασία και έπιπλα γραφείου, συμβουλές για τη δημιουργία χώρου εργασίας στο σπίτι σας

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο είναι ότι η έξυπνη εργασία, απαιτεί οργάνωση ειδικά όσον αφορά τους χώρους. Συχνά τα διαμερίσματα δεν φαίνονται κατάλληλα για εργασιακές δραστηριότητες ή μάλλον δεν φαίνονται αρκετά μεγάλα και λειτουργικά ώστε να περιλαμβάνουν γραφείο στο σπίτι.

Κατά συνέπεια το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να προσαρμόζεστε και να εργάζεστε όπου κι αν βρίσκεστε, από το τραπέζι της κουζίνας μέχρι το σαλόνι, από τον καναπέ μέχρι το κρεβάτι.

Στην πραγματικότητα η δημιουργία ενός σταθμού εργασίας είναι ευκολότερη από ότι φαίνεται, δεν απαιτούνται μεγάλοι χώροι, αλλά προφυλάξεις που ακόμη και αν είναι ελάχιστες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα της εργασίας στο σπίτι.

Δημιουργήστε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας

Όσο προφανές κι αν φαίνεται το βασικό και ουσιαστικό στοιχείο είναι να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο χώρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η οριοθέτηση του χώρου εργασίας χρησιμεύει επίσης σε ψυχολογικό επίπεδο, για να αποφευχθεί η ενοχλητική αίσθηση ότι ποτέ δεν “αποσυνδέεται” και είναι πάντα διαθέσιμη.

Αντίθετα όταν βρίσκεστε σε ώρες εργασίας για να μη χάσετε τη συγκέντρωση σας θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε τους περισπασμούς και τους θορύβους, όπως η τηλεόραση στο σαλόνι ή οι συσκευές στην κουζίνα.

Έχετε μία λειτουργική επιφάνεια στήριξης

Εάν είστε αρκετά τυχεροί που έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο, θα ήταν σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε ως γραφείο με τα άκρως απαραίτητα, μία βιβλιοθήκη και ίσως ακόμη και μία συρταριέρα, που αναμφίβολα θα σας λύσουν τα χέρια εξυπηρετώντας σας στην αρχειοθέτηση βιβλίων, φακέλων και επιστημονικών περιοδικών.

Αλλά όταν έχετε λίγα τετραγωνικά μέτρα και εργάζεστε στο τραπέζι της κουζίνας, μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα σταθμό εργασίας σε μία αχρησιμοποίητη γωνία του σπιτιού.

Για παράδειγμα ένα γωνιακό γραφείο, σε συνδυασμό με μια μακρόστενη βιβλιοθήκη.

Επίσης η επιφάνεια στήριξης πρέπει να είναι κατάλληλη και αρκετά ευρύχωρη για όλα όσα χρειάζεστε.

Υπολογιστής, ημερολόγια, στυλό, βιβλία σημειώσεων κ.α. το συνιστώμενο βάθος είναι μεταξύ 60 και 80 cm.

Το κάθισμα πρέπει να είναι άνετο

Λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες που περνάμε καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή, επενδύστε σε μία εργονομική καρέκλα που σας επιτρέπει να διατηρείτε μία σωστή στάση, άνετη, αλλά πάνω από όλα ασφαλή. Εάν έχετε ένα σταθμό εργασίας σε μία γωνιά του καθιστικού ή του υπνοδωματίου η αισθητική πλευρά παίζει επίσης το ρόλο της.

Δεν είναι δύσκολο να βρείτε καρέκλες με ευχάριστο και αρμονικό σχεδιασμό ικανές να προσαρμοστούν τέλεια σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Μην παραμελείτε το φωτισμό

Ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμάται κατά την εργασία είναι το φως. Στην πραγματικότητα ο σωστός φωτισμός δεν είναι μόνο σημαντικός για την αποφυγή της καταπόνησης των ματιών, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της συγκέντρωσης. Το ιδανικό θα ήταν να δημιουργήσετε τη θέση σας δίπλα σε ένα παράθυρο έτσι ώστε το φως του ήλιου να μην αντανακλά με ενοχλητικό τρόπο στην οθόνη. Εάν από την άλλη πλευρά έχετε τον χώρο εργασίας σε ένα διάδρομο ή σε μία γωνιά μακριά από φυσικές πηγές φωτός, οργανώστε το φωτισμό όσο το δυνατόν καλύτερα.

Υπενθυμίζεται ότι το “κρύο” φως είναι προτιμότερο για περιβάλλοντα εργασίας.

Οι λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Ένα γραφείο και μία καρέκλα είναι απαραίτητα. Συνδυάζοντας μερικές λεπτομέρειες χρειάζονται πολύ λίγα για να μετατραπεί ένας ουδέτερος και “αυστηρός” σταθμός εργασίας σε μία φιλόξενη περιοχή, που μπορεί να κάνει τη ροή των ωρών εργασίας πιο ευχάριστη.

Πίνακες στους τοίχους, ράφια πάνω από το γραφείο για να τοποθετήσετε τα απαραίτητα βιβλία, ένα χαλί,

τα φυτά μπορούν επίσης να αναβαθμίσουν το περιβάλλον σας και να δώσουν μία πινελιά χρώματος και αισιοδοξίας!